Са представницима локалне самоуправе о циљевима Be Ready пројекта

Научно-технолошки парк Ниш као партнер на пројекту „Стратегија отпорности, спремности и ублажавања утицаја на урбана топлотна острва – Be Ready“, финансиран из пројекта Interreg Danube Program, организовао је дана 09.05.2024. године радни састанак са представницима локалне самоуправе у циљу прикупљања релевантних информација које могу бити од користи за израду методологије и алата за процену ризика везаних за урбана топлотна острва и стратегију спремности и отпорности на климатске промене. Састанку су присуствовали представници града Ниша, Канцеларије за локални економски развој, Машинског факултета Ниш и Факултета заштите на раду Ниш који су дали пун допринос у циљу анализе тренутног стања опреме и материјала те потенцијалног утицаја истих на формирање урбаних топлотних острва.
Пројекат окупља 19 партнера из 12 различитих земаља, а примарни циљ пројекта је унапређење капацитета локалних и регионалних власти и цивилног сектора у планирању, ублажавању и управљању проблематиком климатских промена и природних катастрофа са фокусом на урбана топлотна острва.

НТП Ниш као битна тачка Дигиталног пута свиле – потписана сарадња са кинеском High-Tech зоном Хангџоу

Иницијатива појаса и пута је развојна стратегија коју је 2013. предложио председник Кине Си Ђинпинг. Фокусирана је на трговинско и развојно повезивање Кине са остатком Евроазије. Велики део те стратегије јесте Дигитални пут свиле, а битна станица на том путу – Србија. Овај нови пут свиле представља начин за технолошко умрежавање кине са другим државама учесницама и Западним актерима у глобалном технолошком екосистему.

Представници Хангџоу High-Tech зоне посетили су Ниш, а један од разлога посете било је и  потписивање споразума о сарадњи са Научно-технолошким парком Ниш 15. априла 2024. године. Овим путем учвршћује се кооперација између Србије и Кине путем два града са високим потенцијалом за технолошки развој. Делегација је током посете обишла НТП Ниш, упознали су се капацитетима парка, и чули о његовој мисији и визији као и о плановима за даље пословање.

НТП Ниш и High-Tech зона Хангџоуа су потписивањем ојачали међусобну повезаност, комуникацију и размену зарад заједничког напретка. Користећи се геополитичким и предностима на пољу индустрије, сарађиваће у циљу побољшања дигиталне економије, и то на концептима као што су e-commerce, паметан град, модерна логистика, плаћање паметним мобилним уређајима.
Са задовољством смо угостили делегацију High-Tech зоне Хангџоу и радујемо се сарадњи. Сматрамо да је ово још један од важних корака на путу кроз дигитални екосистем.

 

8. Форум напредних технологија јуна у НТП Ниш

У среду, 24. априла на одржаној конференцији за медије и званично је најављан 8. Форум напредних технологија (ФНТ), који је ове године заказан за 12. и 13. јун у Научно-технолошком парку Ниш.

На конференцији најављене су теме, учесници, панелисти и представљени начини за трансформацију ФНТ, који се годинама уназад профилише као важна регионална и међународна платформа. Новинарима и другим гостима обратили су се директор Привредне коморе Србије – РПК Ниш, Александар Милићевић, директор НТП Ниш, др Милан Ранђеловић, представник Града Ниша, проф.др Владислав Марјановић, као и институционални пријатељи Форума који већ традиционално годинама уназад подржавају организацију ове манифестације.

Теме овогодишњег ФНТ биће усмерене ка најактуелнијим иновативним новостима из области вештачке интелигенције, аутономних возила, 5G мрежа, развоја иновационих екосистема, Wеб 3 и блокчејн технологија. Посвећен креативним индустријама, Форум окупља експерте и водеће компаније из целог света са циљем да продуби дискусију о новим трендовима и изазовима у области напредних технологија, што омогућава не само повезивање између образовних и истраживачких институција, стартапа и иновативних компанија, већ и привлачећи широк спектар учесника укључујући инвеститоре, технолошке ентузијасте, регулаторна тела, невладине организације и професионалце из индустрије.

Организатори овогодишњег Форума напредних технологија су Привредна комора Србије – РПК Ниш, Научно-технолошки парк Ниш, Град Ниш, уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Проглашени победници акцелератор програма LAUNCHER

У уторак 23. априла, Демо даном обележен је крај прве етапе Launcher програма!

За овај тромесечни програм прешли смо дугачак пут заједно с учесницима. Од 123 пријаве и преко Стартап школе, после које се 66 тимова одважило да презентује зарад проласка у Фазу 2, дошли смо до најуспешнијих 20 тимова.
Поменутим тимовима је на Демо дану пружена прилика да представе резултате вишемесечног залагања и да на најбољи могући начин искористе стечено знање. Догађај је кулминирао проглашењем победника и најбољим пројектима додељене су новчане награде за набавку неопходне техничке опреме, док ће прва три места добити додатна средства за даљи развој својих иновативних производа или услуга. Укупан износ наградног фонда износи 20.000 евра. Чланови стручне комисије на Демо дану били су проф. др Милан Банић, Машински факултет Ниш, Коста Андрић, ICT Hub, Милан Стаменковић испред Ingsoftware компаније, Вукица Маричић, Министарство науке, технолошког развоја и иновација и Иван Савић из компаније Фази.

Прво место освојио је тим LigaSurg, који има за циљ конструкцију хируршког инструмента који обећава револуцију у „свакодневној хирургији „.
Друго место је однео стартап Noxa Test, који развија брзи дијагностички тест за откривање различитих болести проузрокованих бактеријама.
Треће место освојио је тим Safe World, а њихова идеја креће визијом да свако дете сазлужује сигурно детињство и то решавају апликацијом која може да надгледа све долазне и одлазне поруке детета од 7 до 14 година и алармира родитеље. Четврто место је освојио тим WeelPet.Ai који развија алат који помаже милионима власника паса да препознају сигнале које њихов љубимац шаље, разумеју њихово емоционално стање и потребе, добију предвиђања аномалија и препоруке за активности на основу карактеристика љубимца, док је пето место заузео тим Научи коло, који развија онлајн платформу курсева фолклора под вођством стручњака из области, са десетак традиционалних кола, нотним записима, музиком и историјским сликама специфичним за сваку регију.

Launcher програм је пре свега био намењен стартапима у раној фази развоја: појединцима, неформалним тимовима, као и привредним субјектима, који развијају иновативна и технолошка решења. Кроз едукативне модуле, менторски рад и пружање финансијске подршке, Launcher је омогућио стартапима да развију своје иновативне идеје, изграде одрживе пословне моделе и стекну кључна знања неопходна за успех и раст на тржишту. Овај програм спровео је НТП Ниш уз финасисјску подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација и компаније Фази.

 

 

Уклањање експлозивне направе са градилишта НТП Ниш

Према најновијим информацијама пристиглих од стране Полицијске управе, Сектора за ванредне ситуације за недељу 21. април планирано је уклањање експлозивне направе пронађене на локацији градилишта нове ламеле Научно-технолошког парка Ниш.
Према наређењу Сектора за ванредне ситуације неопходно је до недеље у 7.00 часова евакуисати следеће локације:

•  Булевар Николе Тесле бр. 1,3,5,7,9, 17,13,15,17,19,21, 23, 25,27, 27а, 276, 278, 29, 29а, 296,31, 33, 35, 37, 39, 41, 43,45,47,49,51,53,55, 57,59,61,63
•  Александра Медведева бр. 2, 2а, 14, 15, 16, 17, 18
•  Београдска 1, 1а, 16

Сва возила морају бити уклоњена са паркинг места у околини насеља Стеван Синђелић, Научно-технолошког – парка Ниш и околних улица, паркинг простора и гаража најкасније до суботе 20. априла у 22.00 часова, у супротном ће возила бити премештена на паркинг простор АМД „Петар Ринчић“ Ниш, (бивша ауто пијаца – ауто полигон код Нишке Тврђаве) и паркинг простор супермаркета „Мега Макси“ у Нишу у улици 12.фебруар, бр.80, Градска Општина Црвени Крст у Нишу.

Научно-технолошки парк Ниш наставља да буде у константној вези са припадницима МУП Србије и Сектором за ванредне ситуације. Градилиште ће и у наставку бити под сталним полицијским надзором и обезбеђењем до момента уклањања експлозивне направе.

Издато наређење можете видети ОВДЕ.