Град Ниш представљен као пример добре праксе на бизнис конференцији Моbility 2022 – Smart Spaces for Living

У оквиру пословне конференције Mobility 2022 која је у току јучерашњег дана одржана у Љубљани имали смо прилике да представимо Град Ниш као пример добре праксе града који се убрзано развија у делу примене иновација и високих технологија. 

На округлом столу ,,Заједничко креирање градова будућности“ осврнули смо се на то како смо од града електронике прерасли у град напредних технологија, којим решењима и методама смо се окренули и који су нам фокуси били на том путу ребрендига региона југоисточне Србије.

Конференција Mobility 2022 – Smart Spaces for Living  ставила је акценат дискусије на главне тачке живота и рада у паметном животном окружењу кроз примере градова у региону Западног Балкана, разматрајући могуц́а решења за појединца и заједницу, као и корпоративно пословање, у вези са паметним просторима будућности.

Photo: Jure Eržen/Delo

Када идеје постану реалност

Научно-технолошки парк Ниш, догађајем НТП НИШ 2.0 – Када идеје постану реалност обележио је другу годину пословања!

Са локалним партнерима и сарадницима, са којима смо у претходном периоду заједно дошли до зацртаних циљева, рекапитулирали смо реализоване активности и најавили неке значајне пројекте и идеје на чијој имплементацији ћемо радити у наредном периоду.

У протекле две године трудили смо се да постанемо центар окупљања иновативне заједнице, поготово у Региону Јужне и Источне Србије.

Поред пандемије COVID-19 вируса, за само две године, успели смо да организујемо преко 100 догађаја којима је присуствовало више од 5000 заинтересованих за област технолошког предузетништва. Угостили преко 20 делегација високог профила. Формирали Регионалну мрежу за развој технолошког предузетништва, организовали низ радионица и менторских сесија. Успешно смо завршили рад на Листи кључних услуга НТП Ниш, Развоју пословног модела и Стратегији развоја НТП Ниш за период до 2030. године

Најпоноснији смо, свакако, на чињеницу, да је у претходном периоду било више од 100 пријава заинтересованих на наше јавне позиве и да смо постали заједница коју чини 50 иновативних компанија чланова у којима ради преко 500 високообразованих стручњака!

У оквиру НТП НИШ 2.0 догађаја, у сарадњи са Локалном фондацијом Ниш (ЛФН) ораганизовали смо хуманитарну лицитацију, а на надметању било је 20 предмета чијом продајом је обезбеђено 441.200 динара. Међу предметима нашли су се спортски реквизити, уметничке слике, ваучери за спортске и културне догађаје, као и предмети које је обезбедила Новак Ђоковић фондација – знојница, лоптица и мајица са потписом Новака Ђоковића која је излицитарана за фантастичних 62.000 динара! Комплетан новац биће уложен у развој и улепшавање града, кроз подршку формалним и неформалним групама грађана у Нишу, на конкурсима које расписује ЛФН.

Након радног дела, обележавање две године пословања завршили смо рођенданском прославом намењеној члановима Научно-технолошког парка Ниш, која је замишљена као неформално дружење компанија чланова и њихових запослених, а у чијој реализацији је учествовала и компанија Моторола.

Сада, након овог 9. јуна 2022. године, заокружена је прва фаза формирања Парка у инфраструктурном и организационом смислу, у наставку очекују нас неки нови пројекти и изазови на чијој реализацији ћемо, као и до сада, предано радити.

НТП Ниш учесник 64. Међународног сајма технике и техничких достигнућа

Научно-технолошки парк Ниш уз подршку Министарства науке, просвете и технолошког развоја добио је прилику да своје компаније чланове представи на овогодишњем Сајму технике и техничких достигнућа који је одржан у Београду, у периоду од 24. до 27. маја.

У току четири дана трајања Сајма посетиоци су били у прилици да се на нашем штанду упознају са производима, пројектима и услугама на којима раде компаније чланови НТП Ниш.

Највише пажње привукао је наш Gaming Corner, а они најхрабрији су уживали у чарима виртуелне реалности.

Са производима наших компанија чланова упознао се и министар државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић као и државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Небојша Ранђеловић.

Почиње Фаза 2 Raising Starts програма!

Двадесет и четири стартапа добила су даљу подршку за убрзан развој у оквиру друге фазе програма Raising Starts 2.0: Ambrozer, Attention Getter, Arch, BIBO, By Tech, Capsule Game Studio, Collabwriting, Farma Inova, Farmbot, Džigzi, LetzPlay, MatchIT, Meeliana, Natural Factory, ProShot, Safe Waste, SAVEMA, Smartsy, Sport Up, Stambeni savetnik, The Social Formula, VAH, WizArt, Златни старт.

Сваком од тимова додељен је стручни и бизнис ментор, у зависности од специфичних потреба стартапа, са којима ће у наредних 6 месеци радити на постављеним циљевима и даљем развоју у оквиру индивидуалних сесија. Очекују их и додатне специјализоване обуке у области изградње бизниса и развоја стартапа, peer-to-peer умрежавање са другим стартап оснивачима, инвеститорима и експертима из заједнице, а тимови добијају и до 15.000 CHF за убрзан развој своје иновације.

На другом позиву за Raising Starts програм за учешће у првој фази изабрано је 45 тимова који су овладали основним знањима у погледу развоја иновативних бизниса, тржишне валидације проблема, у области заштите права интелектуалне својине. На крају Фазе 1, тимови и компаније представили су на Demo day-у своје идеје пред Комисијом за одабир, која је одлучила којих 24 стартапа је својим радом и приступом показало највећи потенцијал за комерцијализацију своје идеје и освајање глобалног тржишта, а који ће наставити учешће у програму у оквиру Фазе 2.

Raising Starts је први pre-seed програм у Србији, који стартап тимовима и компанијама у најранијим фазама развоја доноси и стручни и финансијску подршку за убрзан развој иновативних производа и услуга, на путу од иновативне идеје до спремности за инвестиције и излазак на глобално тржиште. Програм спроводи Научно-технолошки парк Београд уз подршку Владе Швајцарске, у партнерству са Научно-технолошки парк Ниш и Научно технолошки парк и Стартап центар Чачак, у оквиру  пројекта “Технопарк Србија 2 – Подстицање извоза кроз развој технолошких паркова”.

Радионица „Коришћење нових технологија за креирање, скалирање и лансирање изванредних дигиталних решења“ изазвала велико интересовање

Да је за први корак ка оснивању стартапа потребна, пре свега, оригинална идеја потврдио нам је и Лиор Романоwскy, оснивач израелске технолошке компаније Spartanas Technologies.

На данашњој радионици с присутнима поделио је своје искуство у вођењу великих дигиталних производа и процеса дигиталне трансформације, али и навео кључне проблеме при развоју новог пословног подухвата и на шта се треба посебно фокусирати при изласку на тржиште како стартап не би доживео неуспех.