Beehold – члан НТП Ниш, обезбедио анђеоску инвестицију

Beehold иновативни стартап, члан Научно-технолошког парка Ниш, постигао је значајан успех финализацијом своје прве инвестиције од 50.000 долара, обезбеђене од стране Spring Activator-а из Канаде и групе пословних анђела из Канаде, Босне и Херцеговине и Турске. Овај корак представља почетак нове фазе у њиховој мисији да револуционаришу пчеларство коришћењем вештачке интелигенције. Са процењеном вредношћу од 2 милиона долара, Beehold је инвестицију спровео преко SAFE механизма.

Основан с визијом трансформисања традиционалног пчеларења, Beehold ради на развоју Дигиталног пчеларевог асистента – технолошко решење засновано на вештачкој интелигенцији. Овај систем нуди смернице за оптимално пчеларење, предвиђа приносе и потенцијалне проблеме, и смањује потребу за ручним прегледом кошница за до 80%. Такође, доприноси смањењу физичког рада пчелара за 50% и истовремено повећава приходе за 20%.

С новим финансијским средствима, Beehold планира да произведе три нова, патентом заштићена, уређаја за прикупљање података високе резолуције из кошница. Ови уређаји ће бити распоређени по различитим пчелињацима за прикупљање великих количина података, који ће се користити за тренирање AI технологије и даље унапређивање њене прецизности. Осим тога, инвестиција ће омогућити експанзију продаје Beeholda-а и континуирани раст пословања.

Иновациони форум Италије и Србије: Научно-технолошки парк Ниш потписао нови Меморандум о разумевању

У организацији Привредне коморе Србије одржан је дводневни форум под називом “Склапање послова ради иновација” који су јуче у Београду отворили амбасадор Италије Њ.Е. Лука Гори, председник Владе регије Ломбардија Атилио Фонтана и министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

На форуму потписан је меморандум између Area Science технолошког парка у Трсту и четири Научно-технолошка парка – Ниш, Београд, Нови Сад и Чачак, споразум између Arexpo S.p.A  и Научно-технолошког парка Нови Сад, као и Insburia Универзитета и Универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу.
Циљ форума је јачање сарадње Италије и Србије у области иновација, кроз повезивање италијанских и српских компанија, стартапова, инкубатора, акцелератора, али и академске заједнице две земље, а области којима се Форум бавио је агротехнологија, примена вештачке интелигенције у индустријским процесима, зелена транзиција, паметни градови и одржива мобилност.

“Данашњи мемораднуми су одлична прилика да наставимо да заједно сарађујемо и размењујемо искуства “, речи су председника Ломбардије Атилиа Фонтане, говорећи о научно-истраживачкој сарадњи двеју земаља.

Он је нагласио значај блиске везе између привреде и научне заједнице, истакавши да је форум значајна платформа за развој нових пројеката и иницијатива које могу значајно допринети напретку обе земље.

У свом обраћању, министарка Јелена Беговић истакла је да је овај догађај показатељ дубоког интереса и посвећености обе земље према иновацијама и развоју. Она је подвукла важност оваквих међународних сарадњи, које не само да спајају институције и компаније, већ и обезбеђују виталну средину за размену знања и идеја.

Форум “Склапање послова ради иновација” такође је укључио стручне сесије фокусирајући се на кључне изазове и могућности у областима као што су дигитализација, биотехнологија и обновљиви извори енергије. Учесници су имали прилику да чују искуства лидера у индустрији, као и да се упознају са најновијим трендовима и истраживањима у овим областима.

Закључивши форум, организатори су изразили задовољство високим нивоом интересовања и активног учешћа учесника, што је допринело успеху догађаја и поставило темељ за будуће сарадње и пројекте између Италије и Србије.

Програм подизања капацитета регионалних иновационих стартап центара у сарадњи са научно-технолошким парковима

У сарадњи са чак 9 регионалних партнера, НТП Ниш је на иницијативу Министарства за науку, технолошки развој и иновације, а уз подршку Фонда за иновациону делатност, започео реализацију подизања капацитета регионалних иновационих стартап центара, у сарадњи са научно-технолошким парковима.

Циљ програма је привлачење предузетничких(стартап) тимова и њихова едукација и помоћ у развоју пословања и комерцијализацији иновативних идеја, обезбеђивање радног простора, менторства, финансијске подршке, саветовања у области правних, финансијских и административних послова, као и помоћ у развоју и тестирању прототипа.

Осим тога, Програмом се развијају компетенције регионалних иновационих стартап центара за укључивање у интегрисани систем подршке иновационој делатности, са циљем достизања самоодрживости за даљи рад.
Заједно са центрима из Зубиног потока, Пирота, Крушевца, Параћина, Лесковца, Новог Пазара, Врања, Бора и Сокобање радићемо на јачању иновационог и стартап екосистема у Региону Јужне и Источне Србије.

Посета амбасадора Шпаније Научно-технолошком парку Ниш

Протекле суботе, амбасадор Шпаније Њ.E. господин Раул Бартоломе Молина посетио je Научно-технолошки парк Ниш како би се упознао са нашим капацитетима, досадашњим достигнућима и плановима за будућност. Током посете, амбасадор је имао прилику да чује више о активностима компанија чланица, упознајући се са њиховим производима и пројектима који су току, као и са плановима у наредном периоду, будући да нам предстоји активан крај године.
Овај састанак је послужио као платформа за размену идеја и визија у домену технолошких иновација.

Нема сумње да ће резултирати новим партнерствима и сарадњом која ће донети обостране користи, постављајући нове стандарде у области технологије и иновација.

Launcher: Нови програм подршке за све иновативне идеје!

LAUNCHER је први Нишки акцелератор програм подршке за стартапе у раној фази развоја, појединце, тимове који спроводи Научно-технолошки парк Ниш уз финасијску подршку компаније Фази и Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Овај свеобухватан програм акцелерације пружа стручну и финансијску подршку, јачајући капацитете новооснованих предузећа.

Први циклус програма траје од децембра 2023. до априла 2024. године, пружајући одабраним тимовима прилику за интензивну едукацију, персонализовано менторство и финансијску подршку.

LAUNCHER пружа подршку појединцима/тимовима и стартапима у раној фази развоја, омогућавајући обликовање, потврду и унапређење иновативних идеја. Пет најбољих тимова имаће прилику освојити наградни фонд од 20.000 евра, пружајући подстицај за даљи развој пословних идеја.

Шта вас очекује на овом програму?

  • Едукације: Сет уско фокусираних едукација
  • Менторство и консултације: Рад са посвећеним менторима и доменским експертима
  • Чланство у НТП Ниш: Бесплатно шестомесечно чланство у Научно-технолошком парку Ниш и приступ ресурсима у оквиру Програма прединкубације
  • Коришћење Coworking простора у НТП Нип без накнаде у првих шест месеци чланства
  • Networking прилике: Упознајте друге учеснике, чланове екосистема и инвеституре

На крају програма, сваки тим ће имати јасне смернице за даљи развој и спреман pitch deck за инвеститоре.

Коме је програм намењен?
У оквиру прве фазе Launcher програма, право да се пријаве на програм имаће:

ПОЈЕДИНАЦ
који је у обавези, да за време програма, а најкасније до фазе 2 окупи тим (2-5 чланова) како би стекао право учествовања на истом.

НЕФОРМАЛНИ СТАРТАП ТИМ (2-5 чланова)
који у тренутку пријављивања и током учешћа у програму нема регистровано привредно друштво. Уколико неформални тим на крају програма буде проглашен за један од 3 најбоља и добије финансијску подршку, неопходно је да оснује предузеће у складу са Законом о привредним друштвима Републике Србије, како би било остварено право на коришћење награде.

ПРИВРЕДНИ СУБЈЕКТ*
у већински приватном и већински српском власништву (51% или више), основан у Србији не касније од три године од датума отварања Јавног позива за учешће у овом Програму, који у већинској власничкој структури (најмање 80%) има најмање једног члана тима који је поднео пријаву

КОЈИ РАЗВИЈА иновативно и технолошко решење, било хардвер или софтвер и налази се у почетној фази развоја.
*привредни субјект може бити привредно друштво и предузетник.

Како изгледа процес пријаве и селекције овог програма који ће се одвијати у две фазе:

Фаза 1 – Предавања и Стартап изазов
Фаза 2 – Програм акцелерације (Интензивне Радионице и Менторство)

Од учесника очекујемо активно учешће, савесно испуњавање обавеза, и присуство у промотивним активностима програма.

Детаље програма погледајте у Водичу

Ако желите трансформисати своју иновативну идеју у успешан стартап, пријавите се за LAUNCHER до 20. децембра!