Отворена је Иновациона школа: Улазак у свет иновација и брзи раст за тимове полазнике

Одабраних 30 фирми и компанија, као и 17 различитих организација подршке пословању и јединица локалне самоуправе добиће стручну и менторску помоћ за олакшање пословања и убрзавање раста постојећих компанија, али и указаће им се на потенцијале које имају. То значи да је Иновациона школа стартовала!

На отварању Иновационе школе успешан почетак и пуно среће у даљем раду учесницима пожелели су представници Стартап центра Ниш, Града Ниша, ЕУ ПРО+, али и помоћник министарке науке, технолошког развоја и иновација Владимир Радовановић.

Полазници су током јучерашњег дана прошли кроз први модул и упознали се са стартап и иновационим екосистемом кроз предавања Неде Трифуновић, менаџерке за стартап екосистем Иницијативе Дигитална Србија и др Милана Ранђеловића, директора НТП Ниш.

У наредних 11 недеља тимови ће кроз неопходне обуке, менторства и радионице радити на унапређењу својих идеја и пословних модела, а ментори и стручњаци из индустрије помоћи ће им да максимално искористе све ресурсе и знање које им програм нуди.

Већ почетком јуна очекује нас и други модул – Представљање својих идеја и пројеката: иницијални pitch.

*  Стартап центар Ниш у партнерству са Градом Нишом реализује пројекат ,,Отпорни и стабилни стартапови као покретач регионалног развоја“ који финансира Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије преко програма ЕУПРО+

Музеј Индустријске и технолошке баштине и ове године је део манифстације Музеји за 10

Према ICOM-у (Међународни савет музеја), музеји имају моћ да трансформишу свет око нас, јер су фантастична места нових открића која нас уче о прошлости и инспиришу нове идеје.

Европска Ноћ музеја је културна манифестација која подразумева сарадњу музеја и других установа. Све културне институције тада су отворене за посетиоце до касно у ноћ, са идејом да им се на тај начин музеји и њихове поставке приближе и учине доступнијим.

Заједно са Међународним даном музеја, који се обележава 18. маја, Ноћ музеја се одржава у склопу Националне недеље музеја.

Манифестација Музеји за 10 представља националну музејску иницијативу, највећу до сада на територији Србије и јединствену у европском културном простору, коју координира Национални комитет ICOM Србија. Манифестација је осмишљена с идејом ближе сарадње и заједничког наступа музеја у Србији, а у циљу чвршће повезаности с локалном заједницом, што уједно резултира интензивнијом интеракцијом са публиком и већом посетом.

Овогодишња тема манифестације је „Музеји, одрживост и благостање“. Како је одрживост постала глобални приоритет, због борбе против глобалног загревања и климатских промена са којима се сусрећемо, Недеља музеја скренуће пажњу на ова важна питања.

Врата Музеја Индустријске и технолошке баштине биће отворена за посетиоце од 7.30 до 18.30 часова у оквиру манифестације Музеји за 10.

Посета директорке USAID-a, Саманте Пауер, Научно-технолошком парку Ниш: Подршка развоју иновација и технолошког предузетништва у Србији

У оквиру посете Србији, међународна директорка Америчке агенције за међународни развој (USAID), Саманта Пауер, посетила је Научно-технолошки парк Ниш.

Током кратке посете, директорка USAID-а обишла је зграду НТП Ниш, поразговарала са представницима наше заједнице о утицају који НТП Ниш има за развој иновација и технолошког предузетништва у региону и начину на који радимо на унапређењу овог дела Србије.

Представили смо јој и велики потенцијал Региона Јужне и Источне Србије кроз разговор са неким од чланова Научно-технолошког парка Ниш. Имала је прилику да са њима поразговара о њиховом развојном путу, улози НТП Ниш у раним фазама оснивања компанија и будућим плановима за унапређење пословања.

Отварање 4. Каравана за климу – путујуће изложбе и семинар „Одржива мобилност“ у НТП Ниш

У Научно-технолошком парку Ниш одржан је семинар „Одржива мобилност“ у оквиру другог конкурса Екоопштина.

Амбасада Француске у Србији, уз помоћ својих партнера, желела је да допринесе развоју француско-српске сарадње у области одрживих градова кроз идентификацију добрих пракса развијених на локалном нивоу у Србији, али и у Француској, те је 2022. године основала конкурс „Екоопштина“ који награђује градове и општине у Србији који су кренули у процес еколошке транзиције.

Град Ниш је 2022. године препознат од стране стручног жирија „Екоопштине“ и награђен је у категорији «Паметни градови» на основу предузетих активности у овој области.

Семинар су отворили амбасадор Француске у Србији, Пјер Кошер и градоначелница Града Ниша, Драгана Сотировски, а након отварања уследиле су презентације стручњака из области одрживог развоја и мобилности који су идентификовали проблеме са којима се суочава наша земља и представили пилот пројекте који нуде потенцијална решења уочених проблема из ове области.

Осим тога отворен je i 4. Караван за климу – путујућа изложба на тему воде и климатских промена. Готово три четвртине земљине површине чини вода. Највећи део је залеђен, а трећину чине подземни канали, тако да човечанству за пиће остаје доступно свега 0,3% укупне слатке воде. Изложба говори о вези воде и климатских промена и учи нас различитим начинима како можемо боље користити и чувати воду у свакодневном животу.

Ова изложба нишкој публици биће доступна од 10. до 24. маја у фоајеу Научно-технолошког парка Ниш.

Отворене су пријаве за Иновациону школу!

Стартап центар Ниш у партнерству са Градом Нишом реализује пројекат ,,Отпорни и стабилни стартапови као покретач регионалног развоја“ који финансира Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије преко програма ЕУПРО+, у оквиру кога ће, уз подршку Научно-технолошког парка Ниш, бити реализован програм Иновациона школа.

Циљ Иновационе школе је да понуди едукациони програм који ће вам помоћи да разумете кључне аспекте иновативног технолошког предузетништва, убрзате раст својих стартап компанија и искористите своје потенцијале.

Програм обухвата јединствених 19 модула, почиње 18. маја 2023. године и обухвата радне сесије, менторство и радионице које ће вам помоћи да унапредите своје идеје и пословне моделе. Demo Day, завршни догађај на којем ћете имати прилику да представите своје пројекте, планиран је за 21. јул 2023. године.
Како се пријавити:

 1. Попуните онлајн пријавни формулар ОВДЕ,
 2. У пријави, поред основних информација о члановима тима, представите своју пословну идеју, производ или услугу, као и циљеве које желите да постигнете током програма.
 3. Пријаве морају бити достављене до 12. маја у 23.59 часова.

Селекција тимова биће извршена од стране стручног жирија на основу следећих критеријума:

 1. Иновативност и технолошки потенцијал пословне идеје, производа или услуге
 2. Тржишни потенцијал и скалабилност пословног модела
 3. Квалификације и релевантно искуство чланова тима
 4. Посвећеност расту и развоју стартапа кроз активно учешће у програму
 5. Друштвени и економски утицај пројекта на локалну заједницу и регион

Након завршетка селекције, одабрани тимови биће обавештени путем е-поште и позвани да присуствују уводном догадјају Иновационе школе.

Учествовање у програму је бесплатно, а сви полазници ће добити:

 1. Приступ стручним менторима и индустријским експертима
 2. Могућност умрежавања са другим предузетницима, предавачима и менторима
 3. Ексклузивне радионице на тему Lean методологије, Монетизације и комерцијализације, Агилног пословања, Business
 4. Model Canvas, Анализе тржишта, Scrum методологије и многих других
 5. Сертификат о завршетку Иновационе школе
 6. Прилику да представе своје пројекте на Demo Day-у пред стричним жиријем

Искористите ову јединствену прилику да унапредите своје пословне идеје, производе и услуге, те развијете вештине и знање потребно за успешно вођење стартапа. Не пропустите шансу да постанете део растуће иновационе заједнице која мења свет технолошким предузетништвом.

Детаље о Иновационој школи потражите ОВДЕ.

За сва питања и недоумице нас контактирајте путем е-поште на office@startupcentarnis.org
Са нестрпљењем очекујемо ваше пријаве и радујемо се што ћемо заједно радити на развоју иновативних технолошких решења за будућност!