Причали смо на које начине НТП Ниш подржава развој локалних инцијатива у нашем граду

На трећој по реду Националној конференцији о филантропији, коју је организовала Траг фондација, уз подршку Фондације Чарлс Стјуарт Мот, и Научно-технолошки парк је имао свог представника.

У оквиру сесије „Стало нам је: улагање у развој локалних заједница“, Станислава Симић је говорила о корацима које НТП Ниш предузима како би подржао Локалну фондацију Ниш и локалне иницијативе. Осим тога, указала је и на нашу улогу у мотивацији компанија чланица НТП-а да учествују у нашим или да покрећу сопствене друштвено одговорне иницијативе.

Циљ ове сесије такође је био и нагласити значај укључивања корпоративног сектора у развој локалних заједница и њихову будућност.

Одржан је трећи по реду Климатон за младе иноваторе

И ове године одржан је Климатон за младе иноваторе који је спровела организација Зелени кључ из Ниша у сарадњи са Научно-технолошким парком Ниш, Достигнућима младих у Србији, Конектингом и Иновационим климатским хабом.

На овогодишњем Климатону за младе иноваторе за регион Јужне и Источне Србије, који је одржан ове недеље, учествовало је седам ученичких тимова из средњих школа из Алексинца, Бољевца, Прокупља, Лесковца и Ниша.

Током Климатона трочлани тим ментора водио је тимове кроз процес стварања идеја и решења као одговор на изазов климатских промена.

Млади људи који су учествовали одговарали су на изазов „Унапређење водне, природне и комуналне инфраструктуре, водна ефикасност, штедња и очување, као одговор на изазов климатских промена“. Тимови су заједно са менторима радили на својим идејама применом Climate-KIC методологије и коришћењем миро алата током првог дана Климатона.

Другог дана, трочлани жири је одабрао три првопласирана тима који ће имати прилику да посете НТП Ниш, као и фабрику воде Медијана. Научно-технолошки парк пружиће менторску подршку за унапређење победничких идеја и представити тимовима све могућности које пружа екосистем Научно-технолошког парка Ниш.

Нова прилика за стартапе кроз Raising Starts програм

Менторство, бизнис обуке и до 20.000 CHF за убрзан развој и глобални раст иновативних идеја

Научно-технолошки парк Београд (НТП Београд), расписао је уз подршку Владе Швајцарске и у партнерству са Научно-технолошким парком Ниш (НТП Ниш ) и Научно-технолошким парком Чачак (НТП Чачак), нови, трећи позив за Raising Starts, први pre-seed акцелераторски програм у Србији који стартап тимовима и компанијама у најранијим фазама развоја иновативних производа и услуга обезбеђује стручну, менторску и финансијску подршку до 20.000 CHF (бесповратно, no equity) за убрзан развој и глобални раст.

На актуелни Јавни позив могу конкурисати стартап тимови од најмање 2 члана и иновативне компаније основане не дуже од две године до датума објављивања Јавног позива. Пријаве су отворене до 28. децембра у подне, на званичној страници програма.

Догађају поводом објављивања новог јавног позива за програм Raising Starts у Научно-технолошком парку Београд, присуствовала је и министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић.

Програм Raising Starts креиран је кроз пројекат “Технопарк Србија 2 – Подстицање извоза кроз развој технолошких паркова” којим Влада Швајцарске подржава даљи развој иновација и технолошког предузетништва у Србији.

Кроз интензивна предавања и обуке, стартапови на Raising Starts програму добијају неопходно усмерење, знања и вештине како да премосте препреке на путу од иновативне идеје до спремности за инвестиције и излазак на глобално тржиште. На располагању им је до 20.000 CHFбесповратно (no equity) за развој нових производа и услуга, а у складу са својим специфичним потребама, сваки од стартапа добија свог бизнис и технолошког ментора (локални и међународни експерти, стартапи и инвеститори) са којима раде кроз 1-1 менторске сесије.

Уз обуке и менторство, стартапови добијају и посебну подршку у области права интелектуалне својине, а биће им омогућен и приступ савременим иновационим лабораторијама, менторима, инвеститорима и другим стартап оснивачима у мрежи научно-технолошких паркова, што им отвара нова врата и могућности и након завршетка програма.

ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у програму подршке ,,ЗЕЛЕНА СТАРТАП ШКОЛА“ од 5. до 11. децембра 2022. године

Стартап центар Ниш, у оквиру пројекта „Будући градови југоисточне Европе“, који спроводе Научно-технолошки парк Ниш и Град Ниш расписује ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у програму подршке ,,ЗЕЛЕНА СТАРТАП ШКОЛА.“

Пројектом „Будући градови југоисточне Европе“ иницијатива EIT Climate-KIC подржала је Град Ниш у амбициозној мисији да постане један од најбољих могућих места у Европи за живот, рад и боравак, a Зелена стартап школа се спроводи као део овог пројекта.

На нивоу Града су дефинисана 3 изазова из области климатских промена и заштите животне средине на којима је потребно радити:

  • Иновативна решења и пословни модели у сврху унапређења управљања биоразградивим отпадом;
  • Чисте, јефтине и здраве форме индивидуалног, приватног и јавног транспорта;
  • Унапређење енергетске ефикасности уз обезбеђивање енергетске безбедности и снабдевања обновљивом, „чистом“ и локално доступном енергијом.

Коме је намењена Зелена стартап школa?

Неформалним тимовима које чине студенати/дипломци, истраживачким тимовима и стартаповима. Тим који учествује у програму може да се састоји од минимум два до максимум пет чланова.

Који је циљ Зелене стартап школе?

Оснаживање тимова, упознавање са битним појмовима, методама и процедурама са намером да послужи као инспирација свима приликом уласка у свет технолошког предузетништва. Завршница програма, тј. хакатон се организује како бисмо открили, а онда и развили нова иновативна решења која би допринела решавању дефинисаних изазова из области климатских промена и заштите животне средине.

Који задатак имају тимови?

Тимови који су прошли селекцију имаће задатак да, током програма и уз менторску подршку, раде на осмишљавању идеја и потенцијалних решења на дефинисане изазове, до нивоа доказа концепта*. По завршетку школе, учесници добијају сертификате о похађаном програму.

Завршница Зелене стартап школе организује се у виду 24-часовног хакатона где тимови раде на детаљној припреми и разради, а онда и презентују своја решења, од којих ће 3 најбоља тима бити награђена. Победнички тим добија могућност да буде додатно награђен уколико након завршетка хакатона (рок до 23. децембра) развије и испоручи прототип** заснован на награђеном концепту.

Награде (бруто, у динарској противвредности):

  • 3. место – 1.500 €;
  • 2. место – 2.500 €;
  • 1. место – 3.500 € (уз додатних 7.500 € по испоруци и верификацији прототипа).

Позив је отворен до петка, 02.12.2022. године у 23.59 часова, а сви заинтересовани могу се пријавити путем онлајн форме за пријаву учесника на линку.

Објашњења:

*Доказ концепта – увид да ли описани концепт може да има практичну примену тј. да ли на основу њега може бити развијен производ. Очекује се, пре свега, доказана технолошка изводљивост – приказ функционалности и верификација концепта који се може постићи у развоју кроз документ који описује карактеристике предложеног технолошког решења или експеримента. То може бити у облику скице производа, исписаних разрађених карактеристика или функционисање процеса у оквиру апликације и сл.

**Прототип – први, рани примерак/модел производа који је развијен у циљу тестирања самог концепта и даљег развоја, односно усавршавања крајњег производа.

Јавни позив можете видети ОВДЕ

Правила Зелене стартап школе погледајте ОВДЕ

Програм Зелене стартап школе погледајте ОВДЕ

Посета делегације европских новинара Научно-технолошком парку Ниш

Научно-технолошки парк у Нишу угостио је ове недеље делегацију ЕУ у Србији и новинаре из осам новинарских редакција из разних европских држава, који су први пут посетили институције у Србији које се баве биотехнологијом, иновацијама и информационим технологијама, у оквиру пројекта „Пулс Европе – медијске посете ЕУ“.

Група новинара који прате науку и бизнис обишли су НТП Ниш и поразговарали са оснивачима и запосленима две стартап компаније – Beehold и Canandi и две технолошко-развојне компаније – Coming Computer Engeneering и Syncit Group. Презентацијом ових компанија, гостујуће новинаре упутили смо у развојни процес иновационог и стартап екосистема у нашем граду и региону, која је улога НТП-а у том процесу и резултате партнерства са ЕУ програмима подршке.