Музеј

Музеј Индустријске и технолошке баштине који се налази у склопу Научно-технолошког парка Ниш броји преко 400 експоната од којих су се најзначајнији нашли у првој поставци. Изложба „Заводи РР – ЕИ – Корени напредних технологија“ представља прву поставку Музеја индустријске и технолошке баштине, и као таква јединствена је у нашој земљи, као и сам Музеј.

У Музеју се налазе искључиво експонати произведени у Заводу РР и Електронској индустрији од 1948. Године. Најстарији експонат представља рентгенска цев, а поставку употпуњују бројни производи из асортимана широке потрошње: телевизори, радио апарати итд.

У склопу поставке налазе се и први рачунари произведени у ЕИ Ниш.

Изложбу прате панои са текстовима и аутентичним фотографијама из златног периода Електронске индустрије. Један део експоната је функционалан и на њима посетиоци могу да виде и доживе видео и звучне ефекте периода у коме су експонати настали.

Изложба представљена у Музеју индустријске и технолошке баштине у НТП Ниш, резултат је вишегодишњег залагања и ангажовања чланова Удружења за неговање индустријске баштине и промоцију напредних технологија (ПРОМО ИБиНТ).

ВР тура музеја

ВР туром кроз комплекс Електронске индустрије покушали смо да млађе генерације упознамо са историјским чињеницама и аутентичним фотографијама које у реалном окружењу показују како је ЕИ некада изгледао, а старијим суграђанима евоцирамо сећања на ренесансу Електронске индустрије.