Наш екосистем

Научно – технолошки парк Ниш налази се у Универзитетском кампусу. У непосредној близини су четири високшколске институције Електронски, Машински и Грађевинско-архитектонски факултет, Академија техничко-васпитачких студија, као и четири техничке средње школе.

4,2 км удаљеност од аеродрома Константин Велики

1,3 км од центра града

Нишки регион последњих година привукао је велики број страних инвеститора из разних индустријских грана – текстилна, аутомобилска, електронска…

У фебруару 2022. године Град Ниш и Регион Јужне и Источне Србије на ранг листи финансијских и економских пословних потенцијала градова и региона Европе, престижног часописа Financial Times fDi, нашли су се на осмом месту малих европских градова будућности 2022/23 у смислу стратегије развоја.

У претходних пар година посебан фокус био је на аутомобилској индустрији са посебним акцентом на електронику у оквиру исте. 

Као један од најстаријих градова у Европи, Ниш је препознатљив по богатој историји, чему сведоче бројни симболи града – Нишка тврђава, затим Ћеле Кула, археолошко налазиште Медијана, споменик на брду Чегар, Меморијални комплекс 12. фебруар и други. Ниш је и место рођења познатог римског императора Константина Великог, важне личности за историју Европе и хришћанства.

Ниш је родно место и многих научника, државника, књижевника, уметника, војсковођа, спортиста, значајних како за историју града, тако и за историју државе Србије. Само неки од њих су: Душан Радовић, Бранко Миљковић, Шабан Бајрамовић, Корнелије Ковач, Драган Стојковић Пикси, Лидија Михајловић и други.

С поносом истичемо невероватне природне лепоте које окружују наш град – Нишка Бања, Ђавоља варош, Сићевачка клисура, Церјанска пећина, пећина Самар, Сува планина, као неке од најважнијих природних знаменитости и места које туристи, али и грађани Ниша и околине, радо посећују.

Град Ниш најлепше показује спој традиционалног и модерног кроз бројне фестивале, културне и спортске догађаје са дугом традицијом одржавања.

Више од 20 година, сваког лета Нишка тврђава, као срце Ниша, постаје центар наступа врхунских музичара из целог света захваљујући Nishville Jazz фестивалу, а најстарији фестивал филмске уметности у Србији – Филмски сусрети се овде одржавају још од 1966. године.

kolaz

kolaz1

Од града електорнике до града напредних технологија

Деценијама је табла ,,Добро дошли у град електротехнике” поздрављала све оне који долазе у Ниш, управо због Електронске индустрије (ЕИ), поноса некадашње економије.

У периоду од 1948. до 1990. Ниш је био регионални индустријски центар електронске и машинске индустрије Балкана.

У то време ЕИ је пратила најсавременије трендове у производњи и сарађивала са водећим европским и светским компанијама (Phillips, Siemens, Honeywell).

За потребе развоја ЕИ, креирана је јака научно-истраживачка и образовна база, која и данас постоји и важи за јак центар у области електронике, мехатронике, информационих технологија и др.

Машинска индустрија Ниш (МИН) била је један од привредних гиганата у Југославији. Њихова производња обухватала је производњу машинских конструкција све до реконструкције вагона и локомотива.

Поносни на историју града, коју чувамо од заборава, с почетком рада Научно-технолошког парка Ниш кренули смо у писање страница нове историје, којој ће сведочити сви иновативни и глобално конкурентни производи и решења који настају управо овде, а који ће временом Ниш позиционирати високо на светској мапи иновација.