Програми

Niska_startup_skola_vizual

(Нишка) стартап школа

Овај програм је намењен стартап члановима НТП Ниш, али и студентима Универзитета у Нишу, као и студентима приватних факултета у Нишу и региону. Такође, намењен је и свим почетницима у бизнису, тимовима и појединцима заинтересованим за технолошко предузетништво. Овај програм има за циљ њихово оснаживање, упознавање са битним појмовима, методама и процедурама са намером да послужи као инспирација свима приликом уласка у свет технолошког предузетништва. Презентације и предавања су организовани од стране локалних експертата, тима НТП Ниш и чланова НТП Ниш, а одржавају се у просторијама НТП Ниш уживо или у онлајн формату, у зависности од епидемиолошких услова приликом одржавања. Састоји се од 8 једнодневних модула и одржаваће се периодично, два пута годишње, као курс који траје 8 недеља или у форми убрзане летње или зимске стартап школе НТП Ниш.

Niska_inovaciona_skola_vizual

(Нишка) иновациона школа

Акцелераторски програм намењен, пре свега стартап компанијама члановима НТП Ниш које су физички присутне у НТП Ниш или су његови виртуелни чланови, али и технолошко развојним компанијама чланицама НТП Ниш. Време трајања курса је 6 месеци током којих се чланови подучавају свим техникама неопходним за успешно вођење пословања и превазилажење изазова на које наилазе. За предавања ће бити задужени експерти из датих области на националном и међународном нивоу као и предавачи из редова технолошко-развојних компанија. Кроз реализацију ове школе радиће се и на јачању капацитета тима НТП Ниш који ће током година бити у могућности да активно о учествује и реализацији ове активности.

Raising Stars

Стручна подршка за локални развој и глобални раст иновативних идеја

Научно-технолошки парк Београд (НТП Београд), уз подршку Владе Швајцарске и у партнерству са Научно-технолошким парком Ниш (НТП Ниш ) и Научно-технолошким парком Чачак (НТП Чачак), покренуо је други циклус Raising Starts програма. Први пре-сеед програм који стартап тимовима и компанијама у најранијим фазама развоја доноси стручну и финансијску подршку за убрзан развој иновативне идеје.

Програм обухвата интензивне обуке за развој бизниса, менторство и до 20.000 CHF за покривање трошкова намењених изради прототипа, развој бизнис модела, истраживању тржишта, тестирању првих купаца, заштити интелектуалне својине и осталих трошкова везаних за развој нових производа или услуга.

Види више

Учешћем у програму стартап тимови и компаније стећи ће неопходна знања и вештине како да премосте препреке на путу од иновативне идеје до спремности за инвестиције и излазак на глобално тржиште. Циљ је подршка оснивању и развоју нових иновативних компанија које ће допринети повећању извоза, нових запошљавања и смањењу одлива мозгова, омогућивши младима да у Србији, из својих градова, развијају иновативне бизнисе раме уз раме са светом. Уз свеобухватне обуке, стартапи ће добити и посебну подршку у области права интелектуалне својине, а биће им омогућен и приступ савременим иновационим лабораторијама, менторима, инвеститорима и другим стартап оснивачима у мрежи научно-технолошких паркова.

Raising Starts је први pre-seed програм у Србији који истовремено обезбеђује и стручну и финансијску подршку стартапима у најранијим фазама развоја, што је један од предуслова за даљи развој локалног стартап екосистема, будући да недостатак финансијске подршке тимовима у најранијим фазама развоја иновација представља један од његових највећих изазова.

Програм је креиран кроз пројекат “Технопарк Србија 2 – Подстицање извоза кроз развој технолошких паркова” којим Влада Швајцарске подржава даљи развој иновација и технолошког предузетништва у Србији, а спроводи НТП Београд, у партнерству са НТП Ниш и НТП Чачак, по Меморандуму о сарадњи потписаном између Владе Републике Србије (у име Владе: Министарство просвете, науке и технолошког развоја) и Владе Швајцарске (Државни секретаријат за економске послове SECO).

На првом јавном позиву за Raising Starts програм крајем 2020. године од 183 пријављених тимова, њих 13 је добило свеобухватну стручну и финансијску подршку за убрзан развој иновативних идеја. Кроз више јавних позива, Raising Starts ће у наредне три године, уз подршку Владе Швајцарске, подржати оснивање и развој до 100 нових стартап компанија у регионима Београда, Ниша и Чачка.