Пројекти

UNDP City and Me

SERBIA’S-ODA

Назив пројекта: City and Me

Носилац пројекта: Just Start doo Niš

Буџет пројекта: 60.030,00 evra

Финансијер: UNDP ODA

Циљ пројекта: Циљ пројекта City&Me је да створи интерактивну и одрживу дигиталну платформу која ће учинити градове у западном Балкану паметнијим и више повезаним са њиховим грађанима. Платформа подстиче активизам и учешће грађана у решавању локалних проблема и промовише одрживе активности као што су рециклирање и зеленило. Са City&Me, грађани ће моћи да утичу на одлуке у својој заједници, учествују у активностима за добробит околине и користе дигиталне услуге за побољшање свакодневног живота. Поред тога, платформа пружа градовима и општинама средства за ефикаснију комуникацију са грађанима и подстицање грађанских иницијатива. На основу студије изводљивости, Научно-технолошки парк Ниш ће развити и спровести образовни програм за изградњу капацитета локалних заинтересованих страна који учествују у развоју локалног иновационог екосистема у четири (4) града/општине у Северној Македонији, Албанији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. У изабраном граду за имплементацију решења City&Me, JustStart и Научно-технолошки парк Ниш, заједно са локалним партнером, развиће локални оквир и успоставити мрежу са локалним заинтересованим странама за имплементацију услуга City&Me кроз процес ко-креирања.

Активности пројекта:

  • Израда студије изводљивости – Анализа локалног иновационог екосистема, технологија, потреба и контекста за примену решења паметних градова.
  • Изградња капацитета за Паметне градове – Тродневни едукативни програми за кључне заинтересоване стране како би се подстакла примена паметних градова.
  • Паметна лабораторија (Smart Lab) – Заједнички рад (co-creation) са локалним партнерима на развоју оквира и успостављању мреже за спровођење решења паметних градова.
  • Технички развој – Локализација и прилагођавање софтверског решења City&Me на основу резултата студија и потреба града.
  • Имплементација решења и подизање свести
Назад