Откривање потенцијала: Hardware конференција за промоцију српских хардверских стартапова у НТП Ниш

Вероватно сте чули да је „хардвер тежак“. Овакав опис га углавном прати због тога што се хардверски стартапови морају бавити стварима о којима софтверске компаније заправо не морају да брину. То укључује детаље као што су „физика“ и „управљање батеријом“, али и „опште хабање производа“.

Развој хардвера је сложен и изазован. Након што се дизајнира производ, започиње процес производње, који је сам по себи напоран, тежак и дуготрајан.

Постоји много ствари које треба узети у обзир приликом изградње новог хардверског стартапа – где добити средства, како потврдити своју идеју и које карактеристике треба да има производ.

Управо због тога у пратнерству са Bridgio акцелератором из Литваније организујемо „Hardware conference & Demo in Serbia“ конференцију, која ће се одржати у петак, 26. маја у НТП Ниш од 11 часова. Фокус овог догађаја је искључиво на српским хардвер стартаповима, како се изборити са изазовима при њиховом покретању и развоју, и каква је клима за њихов успех на нашим просторима.

Овом конференцијом желимо да помогнемо талентованим хардверским стартаповима који послују на српском тржишту да се развију, скалирају и уђу на глобално тржиште, као и да ширимо глас о потенцијалу српског хардверског тржишта међу међународном заједницом.

Међу кључним циљевима догађаја су:

 • Скретање пажње на ИТ екосистем Србије.
 • Проналажење узбудљивих и обећавајућих пројеката.
 • Дељење искуства у привлачењу међународних инвестиција.

Програм ове конференције укључује успешне приче тржишних лидера и демо дан.

Стартапи могу да пријаве свој пројекат за пичинг сесију попуњавањем пријаве на веб страници догађаја.

Проблеми и перспективе хардверских стартапова у Србији – онлајн састанак као загревање за конференцију „Hardware conference & Demo in Serbia“

Према подацима магазина Bizlife са краја прошле године, у Србији има више од 400 иновативних стартап компанија, од којих је око 64 одсто из области развија ИТ софтвера, а 15 процената је из области развоја хардвера.

Хардверски стартапови мање су заступљени од софтверских, међутим увелико се ради на развоју и подршци истих.

Управо због тога у пратнерству са Bridgio акцелератором из Литваније организујемо „Hardware conference & Demo in Serbia“ конференцију. Фокус овог догађаја је искључиво на српским хардвер стартаповима и каква је клима за њихов успех на нашим просторима.

Главној конференцији претходиће и онлајн стастанак, заказан за 11. мај 2023. године у 17 часова, на коме ће се говорити о тренутном стању, кључним фигурама екосистема и са којим се проблемима сусрећу хардверске компаније.

Главни говорници на заказаном састанку биће:

 • Милан Ранђеловић, директор НТП Ниш,
 • Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе „Дигитална Србија“,
 • Leonid Gasan, главни оперативни службеник Bridgio акцелератора,
 • Olga Duka, GP и кооснивач Improve Ventures,
 • Ekaterina Shiian, шефица операција у Baltic Sandbox-у.

Током овог догађаја саговорници ће покренути теме о:

 • Проблемима и новим перспективама српског хардверског екосистема;
 • Обећавајућим хардверским стартаповима: индустрији и иновативним решењима;
 • Хардверској конференцији и Демо дану у Нишу.

С обзиром на актуелност и значај тема о којима ће се договорити, присуство овом догађају могуће је свима онима који су заинтересовани. Путем линка можете се регистровати и добити приступ конференцијском позиву који ће се одржати на платформи Zoom.

Стартап доручак специјал: Продаја није баук

Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе „Дигитална Србија“, биће наш саговорник у првом специјалу Стартап доручка у НТП Ниш, у уторак, 28. марта у 11 часова.

Препознавши важност унапређења пословних вештина и јачања конкурентности компанија, Научно-технолошки парк Ниш и ЕУ инфо кутак Ниш заједнички покрећу специјално издање Стартап доручка, где ће бити речи о разним корисним темама за све предузетнике и иноваторе.

Продаја је изузетно значајна вештина за опстанак и развој стартапа, те се и тема догађаја сама наметнула – „Продаја није баук.“ С обзиром на то да Иницијатива „Дигитална Србија“ подноси годишњи извештај о стању домаћег стартап екосистема – Стартап скенер, а према подацима актуелним подацима најчешће области у којима су оснивачи стартапа запослили нове чланове тима у 2022. години били продаја (32,0%) и маркетинг (29,1%). Ови резултати су у складу и са прошлогодишњим циљевима стартапова, када су „раст продаје” и „раст броја корисника” били два од три кључна развојна приоритета у стартап екосистему. Из планова за запошљавање у 2023. години, видимо да су, поред запошљавања програмера, продаја (51,5%) и маркетинг (49,1%) и даље најзаступљеније области. Ово је само неколико разлога због кога смо сматрали да је Бјелотомић идеалан саговорник.

Небојша је дипломирао као стипендиста Бостонског универзитета, каријеру започео у једном америчком стартапу, а по повратку у Србију радио је у IBM-у, затим и у Fujitsu Simens-у где је врло брзо дошао до позиције са које је водио пословање у целом региону. Своје усавршавање је наставио магистратуром у области менаџмента и маркетинга и постао је директор Printec компаније. Почетком октобра 2021. године преузео је позицију директора невладине и непрофитне организације Иницијатива „Дигитална Србија“.

Бјелотомић је као пословни анђео подржао домаће стартап тимове у њиховим напорима за ширење на светском тржишту и директно учествовао у четири инвестиције укупне вредности од пола милиона евра.

Придружите нам се и будите део овог интересантног разговора, поставите питања нашем госту и чујте стручна запажања и искуство човека који већ годинама предано ради на развоју нашег стартап и иновационог екосистема.

ОВДЕ се можете пријавити за присуство на догађају.

Стартап доручак специјал посвећен је Европској години пословних вештина и заједно га организују ЕУ инфо кутак и НТП Ниш. У оквиру серије догађаја угостићемо стручњаке за пословање и иновације који ће понудити своју стручност и подршку. Унапређивање запослених вештинама које су тражене доприноси одрживом расту, води до више иновација и побољшава конкурентност компанија.

Упознајте се са такмичењем за најбољу технолошку иновацију у НТП Ниш, пронађите и искористите своју шансу

Технолошке иновације играју главну улогу у процесу дугорочног економског раста и конкурентности. Иновација је примарно економски процес за који је нужно постојање економских подстицаја односно постојање ефективне тражње за новим технологијама.

Управо због тога се улаже велики напор у стварање могућности да се младим иноваторима омогући да направе значајне промене у својој околини и унапреде цело друштво.

Једна од таквих прилика је и такмичење за најбољу технолошку иновацију које промовише предузетнички начин размишљања и понашања, и учесницима даје финансијску и едукативну подршку. Ово такичење се одржава од 2005. године и од почетка је замишљено као школа високотехнолошког предузетништва много више него као инструмент одређивања ко је најуспешнији. То је разлог што се сваке године организују све новији и занимљивији тренинзи посредством којих се стичу оне вештине које истраживачима најчешће недостају.

Неке од тема су: како привући инвеститоре, како се прилагодити купцу, како креативно решити проблем, како описати, презентовати, продати и заштитити свој производ.

У понедељак, 3. априла 2023. године од 12 часова, НТП Ниш биће домаћин промоције такмичења у Конференцијској сали, где ћете моћи да се информишете о свим најзначајнијим информацијама о такмичењу за најбољу технолошку иновацију, како је оно организовано, који су услови учествовања и какве су резултате до сада постигли тимови који су учествовали.

Ово је прилика да се боље упознате са овим програмом и можда баш на овај начин успете да трансформишете своју идеју у успешан и профитабилан производ или услугу.

Предавање: „Да ли стварно разумемо ChatGPT и вештачку интелигенцију – Шта се крије изa хаубе и где је ту наша шанса?“

Од новембра 2022. године и појаве AI chatbot-ова, попут ChatGPT-а, прича о вештачкој интелигенцији и њеној широкој примени се не смирује. ChatGPT је омогућио да по први пут неко путем претраживача може тестирати вештачку интелигенцију и да разговара са четом, али и чет са њим. Дат му је надимак „Убица Google-а“ због способности да понуди заокружене одговоре уместо линкова. Управо ово је навело Google и Microsoft да почетком ове године донесу одлуку да уведу вештачку интелигенцију у властите претраживаче.

Вештачка интелигенција је због свега овога последњих пар месеци горућа тема широм света, те смо организовали догађај на коме ћете моћи да се детаљније упознате са овом темом и добијете одговoр на питање „Да ли стварно разумемо ChatGPT и вештачку интелигенцију – Шта се крије изa хаубе и где је ту наша шанса?“.

У понедељак, 27. марта, у 11 часова у НТП Ниш угостићемо Борислава Агапиева, истраживача и предузетника у пољу вештачке интелигенције. Он је оснивач и CEO два стартапа Qaagi.com и Yottaanwers.com за резоновање и чињеничне директне одговоре веома малих скала са циљем постизања Вештачке Генералне Интелигенције (AGI). Борислав је претходно основао Wowd, дистрибуирани социјални претраживач са циљем дисрупције Google-а (који је купио Facebook 2012. године, а Google је купио кључне патенте). Пре тога је основао Vast.com, највећи вертикални претраживач за аутомобиле и некретнине на тржишту САД (купио је Vroom 2021. године).

Текући интереси др Агапиева су вештачка генерална интелигенција, квантни компјутери и квантно-инспирисана вештачка интелигенција, претраживачи и њихова примена у финансијама и радо ће са вама поделити своје знање и искуство кроз разговор и предавање следеће недеље.

Позивамо вас да нам се придружите и чујете запажања једног од највећих стручњака са наших простора из области вештачке интелигенције.