Актуелности

12.10.2023.

У НТП Ниш одржан „Дан науке и иновација“ у склопу националног пројекта „Србија земља науке, земља иновација“

Дан науке и иновација, које је Министарство науке, технолошког развоја и иновација покренуло у склоу националног пројекта Србија земља науке, земља иновација одржан је јуче у Научно-технолошком парку Ниш. Овај пројекат има за циљ подизање свести о значају улагања у науку, технолошки развој и иновације, као и потенцијалу који оне носе за нашу земљу.

Министарка др Јелена Беговић, током свог обраћања, нагласила је важност развоја и промоције науке у сваком сегменту друштва. „Србија, земља науке, земља иновација“ није само слоган, већ визија коју треба да делимо као друштво, указујући на неопходност сталног образовања, истраживања и иновација. Управо то треба да буде темељ за будућност земље.
Присутнима је пружена прилика да се информишу о најновијим иниц ијативама из света науке и иновација, а током панел дискусије на којој су директор Фонда за иновациону делатност др Иван Ракоњац, директорка Фонда за науку др Милица Ђурић-Јовичић и в.д. директорка Центра за промоцију науке др Марјана Бркић презентовали  различите могућности и програме подршке, изворе финансирања, док су од пореског саветника могли да чују више на тему пореских олакшица. Такође, догађај је био прилика да се чују и практични савети, попут оних о пореским олакшицама, који могу бити од користи свима који се баве иновацијама и истраживањима. Кроз демонстрацију подржаних иновативних решења и научних резултата, и то од др Зорана Перића, редовног професора Машинског факултета у Нишу и руководиоца пројекта Com-in-AI и Милана Банића из предузећа Coming – Computer Engineering из Ниша.

Овај догађај реализован је у жељи да инспирише, мотивише и повезује различите актере у области науке и технологије. Дани науке и иновација представљају заједничку платформу за све оне који верују у снагу знања и иновација као кључне факторе за развој и просперитет Србије.
На крају, важно је нагласити да је пројекат „Србија земља науке, земља иновација“ не само одраз тренутне визије, већ и дугорочне стратегије земље која тежи да стави науку и технологију у епицентар свог напретка, раста и развоја.

 

Назад