Актуелности

11.09.2023.

Отворен позив за Raising Starts 4.0 – До 20.000 CHF бесповратно за стартапове у најранијим фазама развоја

Научно-технолошки парк Београд (НТП Београд) отворио је уз подршку Владе Швајцарске, у партнерству са Научно-технолошким парком Ниш (НТП Ниш ) и Научно-технолошким парком Чачак (НТП Чачак) нови, четврти јавни позив за Raising Starts акцелераторски програм, који стартаповима у најранијим фазама развоја доноси неопходно усмерење у развоју, рад са међународним менторима са глобалним искуством и до 20.000 CHF бесповратно, без узимања учешћа у власништву.

На актуелни Јавни позив могу конкурисати стартап тимови од најмање 2 члана и иновативне компаније основане не дуже од две године до датума објављивања Јавног позива. Позив је отворен до 11. октобра у подне на званичној страници програма.
Финансијска подршка на програму опредељује се за покривање трошкова намењених изради прототипа, развој бизнис модела, истраживању тржишта, тестирању првих купаца, заштити интелектуалне својине и осталих трошкова везаних за развој нових производа или услуга.

Raising Starts је први pre-seed акцелератор у Србији, који истовремено обезбеђује и стручну и финансијску подршку стартапима онда када им је најпотребнија – у најранијим фазама развоја иновативних производа и услуга. Кроз интензивна предавања и обуке, стартапи добијају неопходно усмерење у развоју да потврде своју идеју и приступе тржишту, испитају циљне групе и премосте препреке на путу од иновативне идеје до спремности за даље инвестиције и глобални раст. У складу са својим специфичним потребама, сваки од стартапа добија свог бизнис и технолошког ментора (локални и међународни експерти, стартапи и инвеститори) са којима раде кроз 1-1 менторске сесије.

Уз стручне обуке, стартапoви добијају и посебну подршку у области заштите интелектуалне својине, а биће им омогућен и приступ савременим иновационим лабораторијама, менторима, инвеститорима и другим стартап оснивачима у мрежи научно-технолошких паркова.

Кроз претходна три позива за Raising Starts програм више од 120 тимова и компанија прошло је кроз веома специфичне пословне обуке врхунских стручњака, и подржано је оснивање 54 нове стартап компаније у Београду, Нишу и Чачку које су добиле стручну подршку и финансирање. Подржани стартапи до сада су прикупили више од 2 милиона CHF додатног финансирања.

Циљ програма Raising Starts је подршка оснивању и развоју нових иновативних компанија које ће допринети повећању извоза, нових запошљавања и смањењу одлива мозгова, омогућивши младима да у Србији, из својих градова, развијају иновативне бизнисе раме уз раме са светом.

Програм је креиран кроз пројекат “Технопарк Србија 2 – Подстицање извоза кроз развој технолошких паркова” којим Влада Швајцарске подржава даљи развој иновација и технолошког предузетништва у Србији, а спроводи НТП Београд, у партнерству са НТП Ниш и НТП Чачак, по Меморандуму о сарадњи потписаном између Владе Републике Србије (у име Владе: Министарство просвете, науке и технолошког развоја) и Владе Швајцарске (Државни секретаријат за економсле послове SECO).

Назад