Актуелности

13.05.2024.

НТП Ниш као битна тачка Дигиталног пута свиле – потписана сарадња са кинеском High-Tech зоном Хангџоу

Иницијатива појаса и пута је развојна стратегија коју је 2013. предложио председник Кине Си Ђинпинг. Фокусирана је на трговинско и развојно повезивање Кине са остатком Евроазије. Велики део те стратегије јесте Дигитални пут свиле, а битна станица на том путу – Србија. Овај нови пут свиле представља начин за технолошко умрежавање кине са другим државама учесницама и Западним актерима у глобалном технолошком екосистему.

Представници Хангџоу High-Tech зоне посетили су Ниш, а један од разлога посете било је и  потписивање споразума о сарадњи са Научно-технолошким парком Ниш 15. априла 2024. године. Овим путем учвршћује се кооперација између Србије и Кине путем два града са високим потенцијалом за технолошки развој. Делегација је током посете обишла НТП Ниш, упознали су се капацитетима парка, и чули о његовој мисији и визији као и о плановима за даље пословање.

НТП Ниш и High-Tech зона Хангџоуа су потписивањем ојачали међусобну повезаност, комуникацију и размену зарад заједничког напретка. Користећи се геополитичким и предностима на пољу индустрије, сарађиваће у циљу побољшања дигиталне економије, и то на концептима као што су e-commerce, паметан град, модерна логистика, плаћање паметним мобилним уређајима.
Са задовољством смо угостили делегацију High-Tech зоне Хангџоу и радујемо се сарадњи. Сматрамо да је ово још један од важних корака на путу кроз дигитални екосистем.

 

Назад