Актуелности

02.02.2023.

Нордијска искуства одрживог пословања представљена су у оквиру конференције „Нордијско-српско партнерство за зелено пословање и индустријске процесе“

НТП Ниш угостио је амбасадоре Финске и Норвешке на отварању конференције „Нордијско-српско партнерство за зелено пословање и индустријске процесе“. Познато је да нордијске земље међусобно сарађују на разним пољима, али и са другим зељама, па је тако покренут „Нордијски зелени пројекат“ (#NordicGreenSerbia), који имплементирају нордијске амбасаде у Србији.

Глобални тренд је окретање ка зеленом и одрживом пословању у интересу очувања животне средине и побољшања квалитета живота грађана. Управо то је разлог покретања оваквих пројеката и организовања догађаја са овом тематиком.

Директор НТП Ниш, Милан Ранђеловић, истакао је да је посета амбасадора ових земаља и преставника нордијских компанија и да је привилегија учити од њих, јер су оне симбол одрживе и зелене економије, али и иновација и економије засноване на знању.

У оквиру конференције одржане су две панел дискусије са нордијским и домаћим стружњацима. На првој панел дискусији „Зелена транзиција и трендови – Нордијска искуства и локалне праксе“ представници локалне самоуправе, научне и пословне заједнице, као и стручњаци из Финске поделили су своја искуства и знања из области зелене транзиције, као правцу у коме се мора кретати. Друга панел дискусија „Зелено пословање – Финска искуства и локалне праксе“ протекла је у знаку престављања искустава и најбољих пракси у области зеленог пословања од стране представника различитих финских компанија.

НТП Ниш заједница има преко 50 високотехнолошких компанија, углавном везаних за ИТ, покренуте су иницијативе попут чланства у EIT Climate KIC, као и Зелена стартап школа чији је акценат био управо на зеленим иновацијама. Иако НТП заједница увелико ради на развоју зеленог пословања, неопходно је додатно учити и развијати се у том смеру.

Подизање свести о важности зелене транзиције је био основни циљ одржане конференције, као и преношење искустава и знања нордијских стручњака у овој области, са намером да се едукују локални партнери и тако створе прилике за нове инвестиције, отварање нових радних места и оснаже локално тржиште и предузетништво.

Назад