Актуелности

05.03.2024.

Иновациони екосистем и паметна специјализација као покретач регионалне конкурентности – једна од тема на Копаоник бизнис форуму

На Копаоник бизнис форуму (КБФ), одржан је специјални догађај који је привукао пажњу водећих стручњака и иноватора из региона – 8. Форум напредних технологија, са фокусом на „Иновациони екосистем и паметна специјализацију као покретач регионалне конкурентности“. Модерација догађаја поверена је др Милану Ранђеловићу, директору НТП Ниш који је успешно водио динамичну дискусију о улози научно-технолошких паркова у регионалном развоју.

Ослањајући се на већ постојеће потенцијале панелисти су нагласили да кључну улогу имају научно-технолошки паркови који представљају ослонац регионалног развоја, а чији је један од циљева и повезивање потенцијала – академског сектора, индустрије и талентованих појединаца. Њиховом синергијом креирају се активности, али и програми паркова који се на најефикаснији начин користе као подршка развоју регионалних иновационих стартап центара и инкубатора.
Своја мишљења и ставове у оквиру панела поделили су Стефан Баџа из Кабинета председнице Владе РС, Владимир Радовановић из Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Владан Атанасијевић из ComeTrade компаније, Предраг Николић из Центра за дигиталну трансформацију и Бобан Стојановић, испред Економског факултета у Нишу. Разговори су били усмерени на важност едукације и системског приступа изазовима у регионалном развоју, те на јачање сарадње између факултета, института, и привреде, а један од постављених циљева биће креирање приступачне мреже истраживача и применљивих резултата, чиме ће подстаћи развој иновативних решења.
Овај догађај био је увод и најава предстојећег 8. Форума напредних технологија, заказаног за јун ове године у Научно-технолошком парку Ниш.

Копаоник Бизнис Форум 2024 одржава се од 3. до 6. марта и има за централну тему „Нови глобални контекст: Изазови неизвесне будућности“. Догађај привлачи преко хиљаду учесника годишње, укључујући шефове држава, премијере, министре, високе представнике регулаторних тела, међународне финансијске институције, угледне академике, дипломате, пословне практичаре и медије. Организован од стране Савеза економиста Србије, КБФ настоји да промовише сарадњу између релевантних актера и да понуди интерактивну платформу за размену мишљења и конструктивну дебату.

 

Назад