Актуелности

12.09.2024.

Отворен АМД развојни центар у НТП Ниш

У оквиру Научно-технолошког парка Ниш, потписивањем Уговора о чланству и званично је отворен развојни центар за инжењерски дизајн једне од највећих глобалних технолошких компанија, америчког произвођача микрочипова АМД.

Иницијалном састанку, организованом са циљем успостављања сарадње, присуствовали су, поред тима НТП Ниш, и представници Града Ниша, на челу са градоначеликом Драгославом Павловићем који су нагласили важност отварања R&D центара за развој града и будућност младих. Поред њих, састанку су присуствовали и представници Универзитета у Нишу, као и представници Електронског и Природно-математичког факултета. Нови центар ће се фокусирати на развој софтверских решења за водеће АМД платформе, укључујући Instinct акцелераторе и АМД Radeon графичке картице. Нови центар ће се фокусирати на развој софтверских решења за водеће АМД платформе, укључујући Instinct акцелераторе и АМД Radeon графичке картице.

Центар ће блиско сарађивати са Универзитетом у Нишу, омогућујући студентима стицање практичних знања кроз едукативне радионице и праксу током студија. Ова сарадња има за циљ да привуче младе таленте и пружи им могућности за рад на глобално конкурентним технологијама, без потребе да напуштају свој град.
Директор Научно-технолошког парка Ниш, др Милан Ранђеловић указао је на то да је један од стратешких циљева НТП Ниш стварање повољних услова за привлачење и рад развојних центара глобалних компанија у нашем граду: „Чињеница да се АМД определио за Ниш показује да овај град и даље има ресурсе и снагу да буде део најозбиљнијих глобалних технолошких токова. Присуство великих технолошких компанија у Парку, попут CISCO-а и АМД-а, додатно ће оснажити привреду града и региона, пружајући младима прилике да се образују, раде и живе овде у условима који су на светском нивоу.“

Андреј Здравковић, потпредседник и директор за софтвер у АМД-у, такође је нагласио важност ове инвестиције за град Ниш и истакао да се радују сарадњи са факултетима Универзитета у Нишу: „Присуство АМД-а доноси нову технологију и прилике за младе инжењере да се припреме за рад у најновијим технолошким трендовима, док остају у свом граду. Планирамо заједнички рад на креирању програма и предавања како бисмо померили технологију ближе светским стандардима.“

АМД је глобална компанија са преко 27.000 запослених, годишњим приходом већим од 22 милијарде долара, и тржишном капитализацијом која је порасла десет пута у последњих пет година, што је сврстава међу 40 највећих компанија у свету.
Отварање АМД истраживачког центра у Нишу још једном потврђује значај Научно-технолошког парка Ниш као кључног фактора у развоју иновација и технолошког напретка, не само за град, већ и за читав регион Јужне и Источне Србије. На овај начин НТП Ниш доприноси успостављању економије засноване на знању, стварању чврстих веза између индустрије, академске заједнице и иновативних компанија, и тиме отвара нове прилике за младе таленте, додатно јачајући конкурентност Србије на глобалном технолошком тржишту.

Назад