Актуелности

26.09.2024.

НТП Ниш на глобалној сцени: Директор Парка на панелу о иновацијама и друштвеној трансформацији на IASP конференцији у Најробију

На 41. IASP светској конференцији, која се одржава од 24. до 27. септембра 2024. године у Најробију, Кенија, директор Научно-технолошког парка Ниш, др Милан Ранђеловић, био је један од учесника на панелу „Building Hubs for Innovation and Social Transformation“, где је размењивао искуства са представницима институција из Кеније, Аустралије, Холандије и Аргентине. Конференција, чији је домаћин Конза Технополис, фокусира се на тему „Демографија, предузетништво и технологија: Дефинисање граница будућих економија“, истражујући како региони попут Африке и Азије, са својим растућим младим становништвом, могу искористити предузетништво и технологију за економски раст.

Током панела, он је говорио о улози научно-технолошких паркова у оснаживању региона да искористе свој развојни потенцијал и развоју иновационог екосистема у Републици Србији, даљим плановима, који укључују јачање сарадње са домаћим и међународним партнерима. Такође је истакао важност међународне сарадње у јачању капацитета иновационих екосистема и најавио будуће пројекте, укључујући реализацију Технис пројекта и покретање нових програма подршке за одрживи развој стартапа.

Ова конференција, која се враћа у Африку први пут након 20 година, окупила је учеснике из преко 50 земаља, потврђујући значај Најробија и Кеније као растућих центара дигиталних иновација и технолошког развоја. Конференција ће истражити како региони попут Африке и Азије, са својим растућим младим становништвом, могу искористити потенцијал предузетништва и технологије за економски раст. Истовремено, биће речи о изазовима који долазе са старењем становништва у другим деловима света. Посебан фокус биће на улози научно-технолошких паркова у подстицању иновација и отварању нових тржишта.
Кроз овакве панеле, научно-технолошки паркови настављају да буду главна спона између иноватора и индустрије, осигуравајући одржив раст и глобалну конкурентност српског иновационог екосистема.

Назад