Актуелности

24.07.2024.

НТП Ниш и City&Me воде пројекат примене дигиталних решења за паметне градове

Нишка компанија JustStart и Научно-технолошки парк Ниш, уз подршку Владе Републике Србије и Програма Уједињених нација за развој (UNDP), спроводе пројекат имплементације дигиталних решења за паметне градове на примеру City&Me дигиталне платформе и јачање иновационог екосистема у региону кроз повезивање и сарадњу.
Реализација пројекта је започела теренским истраживањима локалних и националних иновационих система у Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и СевернојМакедонији, након којих је израђена Студија изводљивости имплементације дигиталних решења у земљама региона, која служи као водич за стартап компаније у приступу регионалном тржишту, а потом и Програм едукације за развој локалних иновационих екосистема, намењен градовима и општинама. У складу са Програмом, у априлу и мају 2024. године, у Охриду, Тирани, Никшићу и Источном Новом Сарајеву, спроведена је обука заинтересованих страна за успостављање концепта иновативног града.

Као резултат тих активности, на недавно одржаном 8. Форуму напредних технологија представљени су резултати пројекта, а сам догађај био је прилика за повезивање са кључним партнерима из региона и потписивање Меморандума о успостављању сарадње у оквиру регионалног GovTech екосистема на Западном Балкану. Овај документ окупља кључне актере из јавног, приватног и цивилног сектора региона Западног Балкана с циљем јачања регионалне сарадње и стварања повољних услова за развој и имплементацију GovTech решења која унапређују квалитет живота у урбаним срединама и доприносе паметној и зеленој транзицији градова и општина у региону.

Први пример успешне регионалне сарадње је имплементација City&Me дигиталног решења у општини Никшић, Црна Гора. Становници ове општине су данас у могућности да грађанима бољу интеракцију са локалним институцијама и предузећима, као и конкретне бенефите кроз активно учествовање у процесима креирања и доношења одлука. Поред тога, грађани ће путем коришћења апликације моћи да остваре награде за своје одрживе активности попут шетње, вожње бицикле и рециклаже. Као резултат пројекта, успостављена је сарадња широм региона, тако да ће City&Me дигиталне услуге ускоро бити доступне у Босни и Херцеговини, Албанији и Северној Македонији.

 

Назад