Актуелности

12.07.2024.

Потписан Меморандум о разумевању између истраживачког института Chongqing HIT и НТП Ниш

Истраживачки институт Chongqing Harbin Institute of Technology (CKRIHIT) и Научно-технолошки парк Ниш (НТП Ниш) потписали су Меморандум о разумевању који представља важан корак ка успостављању и јачању међународне сарадње у области истраживања, трансфера технологије и размене академика.
Меморандум ће служити као оквир за идентификацију области од обостраног интереса и дефинисање заједничких активности попут размене талената, трансфера технологије и индустријализације, као и јачање сарадње између научно-технолошких паркова.

„Сам циљ успостављања сарадње односиће се и на унапређење истраживачког потенцијала али и на промоцију иновација које ће допринети економском развоју кроз синергију науке и индустрије. Заједнички планови укључују формулисање краткорочних, средњорочних и дугорочних развојних циљева између Кине и Србије, како би се обезбедиле чврсте гаранције за одрживи развој,“ истакао је директор НТП Ниш др Милан Ранђеловић.

Поред тога, приоритети сарадње обухватиће и заједничке технолошке истраживачке пројекте, као и олакшавање међународних научних и технолошких иновација, укључујући размену истраживача, колаборативне лабораторије и иновативне предузетничке интеракције.

Потписивање овог меморандума представља значајан корак ка продубљивању сарадње између Србије и Кине, омогућујући даљи развој и интеграцију у области напредних технологија.

Назад