Актуелности

02.02.2024.

УНДП наградио 5 иновативних решења – међу награђенима 2 члана НТП Ниш

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) изабрао је 5 иновативних техношлошких решења која могу унапредити урбану средину и побољшати квалитет живота у градовима, међу којима су се нашли наши чланови Beehold и Just Start са апликацијом City & Me!

Међу изабраним решењима налази се компанија Beehold – дигитални асистент заснован на вештачкој интелигенцији чији је циљ да унапреди праксу пчеларења, заштити популацију пчела и побољша безбедност и доступност хране. Поред наведеног, Научно-технолошки парк Ниш (НТП Ниш), биће партнер на пројекту „City and Me“, који спроводи стартап компанија Just Start а који ће се фокусирати на имплементацију паметних градских решења у градовима Северне Македоније, Албаније, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Пројекат је усмерен на унапређење урбаног окружења и побољшање квалитета живота у овим градовима кроз иновативна технолошка решења. НТП Ниш предузима значајне кораке у развоју паметних градских решења кроз израду студије изводљивости.

Кроз овај пројекат истиче се потенцијал за развој већег броја локалних средина, јер представља платформу уз помоћ које грађани могу да активно учествују у решавању локалних проблема и дају подршку зеленим иницијативама.

Позив је био отворен за пројекте из области безбедности, доступности хране, одрживог туризма и нових дигиталних услуга, решења и платформи, а подржала га је Влада Републике Србије у оквиру званичне развојне помоћи коју пружа Северној Македонији, Албанији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, како би се ојачали економски потенцијали у овим државама.
Наградни фонд износи чак 198.050 долара намењених за ефикасну имплементацију ових паметних градских решења.

Назад