Актуелности

03.08.2023.

Програм Дигитална Европа

Програм Дигитална Европа покренут je од стране Европске комисије као одговор на растућу потребу за обликовањем дигиталне трансформације европског друштва и економије. У програму, чије је трајање предвиђено до 2027. године могу учествовати правни субјекти, треће земље придружене Програму и физичка лица за бесповратна средства додељена у оквиру специфичног циља – напредне дигиталне вештине.

Овај програм део је вишегодишњег финансијског оквира Европске уније са укупним буџетом од 7,5 милијарди евра. Србија може учествовати у следећим областима:

1) Супер-рачунарство – Циљ је унапређење капацитета и обраде података ради решавања комплексних проблема и унапређење приступа супер-рачунарства у областима од јавног значаја као што су здравство, безбедност, животна средина и мала и средња предузећа;

2) Вештачка интелигенција, подаци и рачунарство у облаку – Фокус је на пружању подршке тестирању и експериментисању са ВИ у секторима попут здравља и производње, безбедном приступу великим скуповима подацима и стварање поуздане и енергетски ефикасне инфраструктуре рачунарства у облаку;

3) Напредне дигиталне вештине – Специјализовани тренинзи и обуке за постојећу радну снаге ради унапређења кључних вештина у наведеним областима;

4) Напредно коришћење технологија – Обезбеђивање широке употребе дигиталних технологија у друштву и економији и успостављање мреже Европских Центара за Дигиталне Иновације.

У програму Дигитална Европа могу учествовати правни субјекти у држави чланици или прекоморској земљи или са подручја које је повезано с државом чланицом. Што би значило да у пројектима могу учествовати сва правна лица, укључујући НИО, привредне организације, удружења, кластери, итд., као и треће земље придружене програму, док физичка лица не могу учествовати у програму, осим за бесповратна средства додељена у оквиру Специфичног циља 4 – напредне дигиталне вештине.
Програм Дигитална Европа може покрити између 50-100% трошкова, а учесници су у обавези да други део буџета обезбеде као ко-финансирање из других средстава, програма или уз помоћ националних министарстава.

Тренутно је објављено 11 позива у коме могу учествовати организације из Србије, а све позиве можете погледати ОВДЕ.

Назад