Актуелности

24.04.2024.

Проглашени победници акцелератор програма LAUNCHER

У уторак 23. априла, Демо даном обележен је крај прве етапе Launcher програма!

За овај тромесечни програм прешли смо дугачак пут заједно с учесницима. Од 123 пријаве и преко Стартап школе, после које се 66 тимова одважило да презентује зарад проласка у Фазу 2, дошли смо до најуспешнијих 20 тимова.
Поменутим тимовима је на Демо дану пружена прилика да представе резултате вишемесечног залагања и да на најбољи могући начин искористе стечено знање. Догађај је кулминирао проглашењем победника и најбољим пројектима додељене су новчане награде за набавку неопходне техничке опреме, док ће прва три места добити додатна средства за даљи развој својих иновативних производа или услуга. Укупан износ наградног фонда износи 20.000 евра. Чланови стручне комисије на Демо дану били су проф. др Милан Банић, Машински факултет Ниш, Коста Андрић, ICT Hub, Милан Стаменковић испред Ingsoftware компаније, Вукица Маричић, Министарство науке, технолошког развоја и иновација и Иван Савић из компаније Фази.

Прво место освојио је тим LigaSurg, који има за циљ конструкцију хируршког инструмента који обећава револуцију у „свакодневној хирургији „.
Друго место је однео стартап Noxa Test, који развија брзи дијагностички тест за откривање различитих болести проузрокованих бактеријама.
Треће место освојио је тим Safe World, а њихова идеја креће визијом да свако дете сазлужује сигурно детињство и то решавају апликацијом која може да надгледа све долазне и одлазне поруке детета од 7 до 14 година и алармира родитеље. Четврто место је освојио тим WeelPet.Ai који развија алат који помаже милионима власника паса да препознају сигнале које њихов љубимац шаље, разумеју њихово емоционално стање и потребе, добију предвиђања аномалија и препоруке за активности на основу карактеристика љубимца, док је пето место заузео тим Научи коло, који развија онлајн платформу курсева фолклора под вођством стручњака из области, са десетак традиционалних кола, нотним записима, музиком и историјским сликама специфичним за сваку регију.

Launcher програм је пре свега био намењен стартапима у раној фази развоја: појединцима, неформалним тимовима, као и привредним субјектима, који развијају иновативна и технолошка решења. Кроз едукативне модуле, менторски рад и пружање финансијске подршке, Launcher је омогућио стартапима да развију своје иновативне идеје, изграде одрживе пословне моделе и стекну кључна знања неопходна за успех и раст на тржишту. Овај програм спровео је НТП Ниш уз финасисјску подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација и компаније Фази.

 

 

Назад