Актуелности

20.06.2023.

Потврђена је друга фаза Научно-технолошког парка Ниш – доградња и проширење просторних капацитета

У Влади Републике Србије данас је потписан Уговор са Европском банком за обнову и развој. Овај Уговор односи се на зајам од 80 милиона евра намењених унапређењу научне инфраструктуре у Србији.
Када је реч о пројекту доградње постојећих капацитета НТП Ниш, односно објекта друге фазе Научно-технолошког парка Ниш, он подразумева пре свега проширење капацитета простора намењеног компанијама члановима и лабораторијског простора. Доградња је подељена у две фазе:

  • Прва фаза обухвата реконструкцију и доградњу постојеће ламеле објекта, која је у функцији од 2020. године.
  • Друга фаза обухвата доградњу нове ламеле у северозападном делу комплекса, која ће са првом бити повезана топлом везом у нивоу I спрата.

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), захваљујући Влади Републике Србије финансијски ће подржати проширења савремених научно-технолошких паркова у Чачку и Нишу, али и изградњу новог у Крушевцу. Објекат друге фазе НТП Ниш од оквирно 16,200 m2 бруто површине спада у категорију „Б“ у складу са ЕБРД-овом Политиком заштите животне средине и социјалних питања 2019.

Нови објекат биће изграђен у северозападном делу комплекса НТП Ниш, између вишенаменске ламеле Електронског факултета и ресторана Студентског центра, који ће подразумевати близу 9500m2 намењених канцеларијском простору и између 900 – 1000m2 предвиђених лабораторијском простору. Планирани капацитет објекта је 700 – 1000 корисника.

Директор Научно – технолошког парка Ниш, др Милан Ранђеловић изразио је захвалност Влади Републике Србије која је препознала потенцијал ова два региона који ће и у наредном периоду свој рад наставити да базира на економији заснованој на знању и подршци иновативним компанијама на свом развојном путу: ,, Искрено се надам да ће имплементација овог пројекта омогућити да се подигне конкурентност наших градова и региона, и да ћемо на овај начин дати допринос поспешивању запошљавања младих високообразованих људи.“ – истакао је Ранђеловић.

У претходном периоду рада, почевши од оснивања, НТП Ниш постао је препознат као регионални центар иновација, са скоро 60 компанија у свом чланству, које броје близу 600 запослених који раде на својим иновативним пројектима из просторија НТП Ниш.

Објекат који ће бити дограђен представљаће јединствени комплекс са садашњим објектом НТП Ниш и постојећим простором намењеним одмору, социјализацији и неформалном раду. Тренутни конференцијски центар, ресторан, кафић, простор за забаву и coworking простор, биће третирани као део јединствене целине са новим објектом.

У свом обраћању у Влади Републике Србије др Милан Ранђеловић истакао је да у НТП Чачак и НТП Ниш, постигли значајне успехе и да у свом чланству имају преко 100 компанија који свакодневно раде на развоју иновативних производа и услуга, као и да очекује да ће након проширења просторних капацитета тај број бити и већи.

Доградњом објекта НТП Ниш, који подразумева један од најзначајнијих стратешких пројеката за развој Региона Јужне и Источне Србије, створиће се могућност за несметан рад и развој садашњих и будућих компанија чланова Научно-технолошког парка Ниш, а додатно ће се радити и на јачању иновационог екосистема самог региона.

Назад