Актуелности

25.12.2023.

Овогодишњи Форум напредних технологија у знаку Трансформације

У Научно-технолошком парку Ниш успешно је реализован још један Форум напредних технологија (ФНТ), на тему Трансформације, а посебно се дискутовало о трансформацији привреде, иновационог екосистема и образовања у нашем региону и земљи.
У три сале упоредо су се водиле различите панел-дискусије, где су посетиоци наспрам својих интересовања били у прилици да слушају бројне стручњаке из јавног сектора, области економије, ИТ индустрије, предузетништва, као и академског света, који су се заједничким напорима трудили да расветле трансформацију привреде и образовања у условима убрзаног развоја вештачке интелигенције, открију постојеће трендове и изазове, али и будуће тенденције развоја иновационог и стартап екосистема.

Директор НТП Ниш др Милан Ранђеловић истакао је да је Форум напрених технологија последица жеље заједнице да се окупи, промовише и развија иновациони екосистем у региону, и да кроз форум дефинише своје потребе и циљеве. Према његовим речима, на самом почетку Форума 2015. и 2016. један од главних циљева Форума била је дефинисана потреба за формирањем Научно-технолошког парка, а да се данас са извесним почетком изградње новог објекта Научно-технолопког парка Ниш јавља потреба за новом визијом и даљим плановима за развој, не само парка, већ и иновационог екосистема овог дела Србије. Кључна тачка 7. Форума била је и како се Србија прилагођава и постаје лидер у ери технолошких иновација чијем разматрању су допринели саговорници на панелу који свакодневно сведоче развоју иновационог и стартап екосистема наше земље.

Мирослав Трајановић, државни секретар у Министарству науке, технолошког развоја и иновација, нагласио је значај који овај Форум има пре свега за привреду Србије, као добар инструмент за поспешивање трансфера технологије и иновационе делатности, као и за примену иновативних научних решења у привреди.

Виртуелни Специјализовани сајам запошљавања и Радионице вештина: Преглед тржишта рада и иновативних тенденција – Увид у могућности запошљавања и актуелне иновације у области вештина и предузетништва

У оквиру Форума реализован је и виртуелни Специјализовани сајам запошљавања, коме су сви заинтересовани могли да приступе путем линка, и на иновативан и лак начин погледају отворене позиције код 24 послодавца који су понудили чак 74 позиције и исказали потребу за близу 200 радника у наредном периоду.

Осим панел-дискусија и виртуелног сајма запошљавања, Форум је обухватио и радионице вештина и предавања на актуелне теме – у сарадњи са Економским факултетом у Нишу, компанијом Моторола и Hello World, биће одржана целодневна предавања са акцентом на најактуелније теме укључујући трансформацију пословања, изазове и прилике које млади могу да искусе у пословном свету. Ови сегменти Форума имали су за циљ да укажу на могуђности, али и препреке које су очекиване на путу ка успеху у брзо мењајућем технолошком свету.

Интерактивни простор за нетворкинг омогућио је учесницима да размене искуства, знања и контакте, што је значајно доприноси неким новим сарадњама, идејама које ће утицати и на сам развој и трансформацију иновационог екосистема Региона Јужне и Источне Србије.
Форум напредних технологија у Нишу је, тако, постао значајна платформа за повезивање науке, технологије, привреде и образовања, и доприноси јачању иновационе културе у Србији, отварајући нове могућности за развој и примену нових технологија у различитим секторима.

Поред Научно-технолошког парка Ниш партнери у организацији Форума били су: Град Ниш – КЛЕР, Привредна комора Србије – РПК Ниш, Друштво економиста Ниша, NiCat кластер и Национална служба за запошљавање – Филијала Ниш.
Динамичним дискусијама у оквиру радионица допринели су и пријатељи: ЕУ инфо Кутак Ниш, Француски институт, компанија Моторола, AIESEC, Економски факултет у Нишу и HelloWorld.

Назад