Актуелности

10.05.2023.

Отварање 4. Каравана за климу – путујуће изложбе и семинар „Одржива мобилност“ у НТП Ниш

У Научно-технолошком парку Ниш одржан је семинар „Одржива мобилност“ у оквиру другог конкурса Екоопштина.

Амбасада Француске у Србији, уз помоћ својих партнера, желела је да допринесе развоју француско-српске сарадње у области одрживих градова кроз идентификацију добрих пракса развијених на локалном нивоу у Србији, али и у Француској, те је 2022. године основала конкурс „Екоопштина“ који награђује градове и општине у Србији који су кренули у процес еколошке транзиције.

Град Ниш је 2022. године препознат од стране стручног жирија „Екоопштине“ и награђен је у категорији «Паметни градови» на основу предузетих активности у овој области.

Семинар су отворили амбасадор Француске у Србији, Пјер Кошер и градоначелница Града Ниша, Драгана Сотировски, а након отварања уследиле су презентације стручњака из области одрживог развоја и мобилности који су идентификовали проблеме са којима се суочава наша земља и представили пилот пројекте који нуде потенцијална решења уочених проблема из ове области.

Осим тога отворен je i 4. Караван за климу – путујућа изложба на тему воде и климатских промена. Готово три четвртине земљине површине чини вода. Највећи део је залеђен, а трећину чине подземни канали, тако да човечанству за пиће остаје доступно свега 0,3% укупне слатке воде. Изложба говори о вези воде и климатских промена и учи нас различитим начинима како можемо боље користити и чувати воду у свакодневном животу.

Ова изложба нишкој публици биће доступна од 10. до 24. маја у фоајеу Научно-технолошког парка Ниш.

Назад