Актуелности

18.06.2024.

О путу науке и иновација на 8. Форуму напредних технологија – разговор са министарком Јеленом Беговић

Ове године одржао се 8. Форум напредних технологија – TechFusion. Са преко 100 говорника, 15 keynote говора, 11 панела, 8 практичних радионица, 3 изложбе, још специјалних догађаја, и чак преко 1000 посетилаца, био је највећи форум до сада.

Ово је остварење визије која траје од 2015. године, када се тек први пут говорило о институцији Научно-технолошког парка Ниш. Данас паркови Србије и екосистем који развијају и чије актере окупљају, сведоче пракси наше земље да негује иновације и релевантна, савремена решења.

Из оваквих активности државе, закључује се о односу извршне власти према изазовима на пољу напредних технологија. У складу с овим, Министарство науке, технолошког развоја и иновација покренуло је крајем прошле године национални пројекат под слоганом „Србија земља науке, земља иновација”. Циљ овог пројекта је подизање свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације. О томе шта се постиже овим, али и новим пројектима и о БИО4 кампусу, говорила је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јеленом Беговић са којом је разговарала Хелена Хиршенбергер, доценткиња на ФЕФА Факултету. Овај Fireside Chat одвио се првог дана Форума, 12. јуна. То је био разговор о томе где се Србија сада налази на путу иновација, куда се креће и како тај пут изгледа из перспективе Министарства.

Организатори овогодишњег Форума напредних технологија били су Привредна комора Србије – РПК Ниш, Научно-технолошки парк Ниш и Град Ниш, док је организацију 8. Форума напредних технологија подржало је Министарство науке, технолошког развоја и иновација кроз програм Промоције и популаризације иновационе делатности.

Назад