Актуелности

18.03.2024.

НТП Ниш један од партнера на међународном Be Ready пројекту

Научно-технолошки парк Ниш је у периоду од 29. фебруара до 1. марта учествовао на Kick off догађају на тему покретања стратегије отпорности, спремности и ублажавања утицаја на урбана топлотна острва. Овим догађајем уједно је и озваничен почетак реализације пројекта „Стратегија отпорности, спремности и ублажавања утицаја на урбана топлотна острва – Be Ready„, који је финансиран из програма Interreg Danube Program.

Пројекат Be Ready окупља 21 партнера из 12 различитих земаља и располаже са буџетом од 2.396.337 евра. Значајан део финансирања, тачније 1.917.070 евра, обезбедила је Европска унија. Основни циљ пројекта је унапређење капацитета локалних и регионалних власти, као и цивилног сектора, у планирању, ублажавању и управљању проблематиком климатских промена и природних катастрофа, са посебним фокусом на урбана топлотна острва. Кроз овај пројекат ствара се основа за будући територијални развој, улагања и међународне политике у области климатских адаптација, посебно у оквиру ЕУ стратегија за Дунавски регион.
Пројекат доноси бројне конкретне резултате, укључујући развој и имплементацију методологија и алата за процену ризика везаних за урбана топлотна острва, ко-дизајнирана решења и стратегије спремности и отпорности на климатске промене. Осим тога, развијени су акциони планови и стратегије за учеснике пројекта, као и препоруке за политике и кампање за подизање свести у 12 учествујућих земаља.

Кроз своје учешће на овој конференцији и у оквиру пројекта, Научно-технолошки парк Ниш потврђује своју посвећеност унапређењу знања и пракси у области одрживог развоја и климатских адаптација, доприносећи тако не само локалној заједници, већ и широј регионалној и међународној сцени.

Назад