Актуелности

23.05.2024.

НТП Ниш – део пројекта који је освојио награду ЕБРД

Пројекат „Инфраструктура за будућност“, којим су Влада Републике Србије кроз Министарство науке, технолошког развоја и иновација и Министарство за јавна улагања аплицирали код Европске банке за обнову и развој, добио сребрну награду за одрживост на годишњем састанку ЕБРД-а, у Јеревану прошле недеље. Битан део овог пројекта јесте и проширење капацитета Научно-технолошких паркова у Нишу и Чачку, као и изградња новог парка у Крушевцу, а што нас очекује у 2025. години. Такође, „Инфраструктура за будућност“ претпоставља и пројекат БИО4, иначе кампуса који ће, према најавама надлежних, Србији дати статус препознатљивог биоекономског центра на подручју Европе.

Номинације за ово признање пристижу од саме банке и оцењује их независни панел према одређеним критеријумима, укључујући и:
• Стандарде и најбоље праксе
• Иновације
• Ефекат демонстрације
• Изградња капацитета

С постојећим објектом НТП Ниш и простором намењеном одмору, социјализацији и неформалном раду, новоизграђени део комплекса допринеће функционалности постојећих капацитета, одакле ће произаћи унапређење рада.
То ће конкретно подразумевати додатних 15.000m2 простора са канцеларијама и лабораторијама, укупно преко 100 стартапа и развојних центара и више од 1000 нових радних места.

Нови и већ постојећи део парка пружаће јединствену прилику у Нишу обезбеђујући адекватан coworking простор и конференцијски центар. То подразумева и пријем нових развојно-истраживачких центара, самим тим, и развој Ниша као града који ради развоју иновационог екосистема целог Региона Јужне и Источне Србије.

Подсећамо, јуна прошле године је потписан уговор о кредиту у износу од 80 милиона евра, од чега је 70 милиона евра намењено проширењу два и изградњи једног научно – технолошког парка, а 10 милиона евра за изградњу БИО4 кампуса.

 

Назад