Актуелности

13.11.2023.

MSP100 Expo ове године у Нишу истакао значај сарадње различитих сектора српске привреде

Сектор малих и средњих предузећа (МСП) у Србији игра кључну улогу у економском напретку земље, стварајући бројне шампионе – извозно оријентисане, иновативне и конкурентне фирме. Ове фирме не само да обећавају брзи раст, већ су и стубови одрживог развоја Србије за наредну деценију. Унапређење пословног амбијента је кључно за отварање врата новим шампионима који су тек у настајању.
За разлику од претходних година када је фокус био на незапослености, данас се као примарни изазов истиче проналажење и задржавање квалификованог кадра. У овом контексту, Центар за високе економске студије (ЦЕВЕС) покренуо је иницијативу MSP100 EXPO. Ове године ова кофенренција одржана је у партнерству са Научно-технолошким парком под слоганом “Људи су успех“.

Председница УО ЦЕВЕС-а, Кори Удовички, нагласила је значај одржане конференције MSP100 EXPO, која је посвећена најуспешнијим домаћим МСП-има. Истиче се потреба за сарадњом са државом у циљу разумевања потреба МСП сектора и креирања повољнијег пословног амбијента, посебно у доба кризе, док је директор Научно-технолошког парка Ниш, др Милан Ранђеловић, истакао важност синергије између различитих сектора српске привреде – страних инвеститора, домаћих компанија и иновационих стартапа. Таква синергија може убрзати економски развој.

Надовезујући се на претходно, а из перспективе земље у којој послује највећи број малих и средњих предузећа, амбасадор Швајцарске у Србији, Њ.Е. Урс Шмид, нагласио је важност МСП сектора који запошљава 99% радне снаге и представља окосницу економије. Кроз различите пројекте, Швајцарска пружа подршку развоју људског капитала и интеграцији МСП-а у глобалне ланце снабдевања.

Наида Зечевић Бин из USAID Србија изразила је понос због подршке МСП сектору, истичући њихову важност за иновације и економски раст. USAID, у сарадњи са ЦЕВЕС-ом, креирао је алат МСП Компас, који омогућава детаљан увид у конкурентност сектора и факторе који на њу утичу.
У оквиру конференције приказана је и изложба „Развој и достигнућа МСП100 шампиона” на којој су представљена предузећа са МСП100 листе – најбоља и најуспешнија мала и средња предузећа у Србији по пажљиво постављеним критеријумима прихода, извоза на софистицирана тржишта, утицаја на локалну заједницу, фер пословања, иновација, итд.
Овај догађај представља кључни корак у оснаживању МСП сектора у Србији, наглашавајући њихову улогу као покретача иновација и економског раста.

Организатори MSP100 EXPO су ЦЕВЕС и Научно-технолошки парк у Нишу, а партнери су пројекат Велика мала привреда који финансира USAID, а реализује АCDI/VOCA, Европска банка за обнову и развој, као и Пројекат From Education to Employment Е2Е / Знањем до Посла подржан од стране Швајцарске канцеларије за сарадњу и спроведен од стране NIRAS IP. Пријатељ конференције је Платформа „Одрживи развој за све“ коју подржавају влада Швајцарске и влада Немачке, а спроводи ГИЗ.

 

Назад