Актуелности

25.11.2022.

ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у програму подршке ,,ЗЕЛЕНА СТАРТАП ШКОЛА“ од 5. до 11. децембра 2022. године

Стартап центар Ниш, у оквиру пројекта „Будући градови југоисточне Европе“, који спроводе Научно-технолошки парк Ниш и Град Ниш расписује ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће у програму подршке ,,ЗЕЛЕНА СТАРТАП ШКОЛА.“

Пројектом „Будући градови југоисточне Европе“ иницијатива EIT Climate-KIC подржала је Град Ниш у амбициозној мисији да постане један од најбољих могућих места у Европи за живот, рад и боравак, a Зелена стартап школа се спроводи као део овог пројекта.

На нивоу Града су дефинисана 3 изазова из области климатских промена и заштите животне средине на којима је потребно радити:

  • Иновативна решења и пословни модели у сврху унапређења управљања биоразградивим отпадом;
  • Чисте, јефтине и здраве форме индивидуалног, приватног и јавног транспорта;
  • Унапређење енергетске ефикасности уз обезбеђивање енергетске безбедности и снабдевања обновљивом, „чистом“ и локално доступном енергијом.

Коме је намењена Зелена стартап школa?

Неформалним тимовима које чине студенати/дипломци, истраживачким тимовима и стартаповима. Тим који учествује у програму може да се састоји од минимум два до максимум пет чланова.

Који је циљ Зелене стартап школе?

Оснаживање тимова, упознавање са битним појмовима, методама и процедурама са намером да послужи као инспирација свима приликом уласка у свет технолошког предузетништва. Завршница програма, тј. хакатон се организује како бисмо открили, а онда и развили нова иновативна решења која би допринела решавању дефинисаних изазова из области климатских промена и заштите животне средине.

Који задатак имају тимови?

Тимови који су прошли селекцију имаће задатак да, током програма и уз менторску подршку, раде на осмишљавању идеја и потенцијалних решења на дефинисане изазове, до нивоа доказа концепта*. По завршетку школе, учесници добијају сертификате о похађаном програму.

Завршница Зелене стартап школе организује се у виду 24-часовног хакатона где тимови раде на детаљној припреми и разради, а онда и презентују своја решења, од којих ће 3 најбоља тима бити награђена. Победнички тим добија могућност да буде додатно награђен уколико након завршетка хакатона (рок до 23. децембра) развије и испоручи прототип** заснован на награђеном концепту.

Награде (бруто, у динарској противвредности):

  • 3. место – 1.500 €;
  • 2. место – 2.500 €;
  • 1. место – 3.500 € (уз додатних 7.500 € по испоруци и верификацији прототипа).

Позив је отворен до петка, 02.12.2022. године у 23.59 часова, а сви заинтересовани могу се пријавити путем онлајн форме за пријаву учесника на линку.

Објашњења:

*Доказ концепта – увид да ли описани концепт може да има практичну примену тј. да ли на основу њега може бити развијен производ. Очекује се, пре свега, доказана технолошка изводљивост – приказ функционалности и верификација концепта који се може постићи у развоју кроз документ који описује карактеристике предложеног технолошког решења или експеримента. То може бити у облику скице производа, исписаних разрађених карактеристика или функционисање процеса у оквиру апликације и сл.

**Прототип – први, рани примерак/модел производа који је развијен у циљу тестирања самог концепта и даљег развоја, односно усавршавања крајњег производа.

Јавни позив можете видети ОВДЕ

Правила Зелене стартап школе погледајте ОВДЕ

Програм Зелене стартап школе погледајте ОВДЕ

Назад