Актуелности

20.10.2023.

Иновација за oдрживу будућност: Представљен Водич за Зелене Технологије

У оквиру пројекта “Предузми идеју” који Иницијатива Дигитална Србија реализује са Америчком агенцијом за међународни развој (USAID), настао је бесплатни водич “Зелене, одрживе технологије и иновације”, који је намењен свима који се интересују за одрживост, екологију и технолошке иновације. Водич је осмишљен с циљем да подржи компаније, организације и појединце у усвајању иновативних технологија које доприносе очувању наше планете.

Овај бесплатни водич настао у сарадњи са Научно-технолошким парком Ниш и Факултетом заштите на раду у Нишу, са циљем да читаоцима пружи основна сазнања, инспирацију и практичне смернице, како би им помогао да разумеју шта све обухвата ова област, активно се укључе у одрживи развој и допринесу изградњи боље будућности за све.
„Овакве иницијативе и догађаји су изванредна прилика за нас, истраживаче и ауторе, да ступимо у интеракцију са широм публиком и даље комуницирамо своје погледе на нове зелене технологије. Искрено се надам да су гледаоци поделили наш ентузијазам и да су напустили догађај пуни енергије да даље истражују мноштво могућности које одрживе технологије константно доносе,” рекао је проф. др Срђан Глишовић, један од аутора Водича за зелене, одрживе технологије и иновације.

„У Србији, највећи број стартап компанија и тимова делује у области информационо-комуникационих технологија. Дигитализација процеса омогућава брзи развој производа и пружа много прилика за креирање иновативних решења заснованих на ИКТ. Међутим, глобално гледано, многи успешни стартапи не долазе само из ИТ сектора, већ и из области биотехнологије, мобилности, одрживих и зелених технологија. Србија већ има институције, истраживаче и компаније у овим секторима, а фокусирањем на развој иновационог екосистема усмереног ка зеленим и одрживим технологијама, можемо постићи диверсификацију и повећати број стартап пројеката у овим областима. Наш водич је корак ка популаризацији иновативног предузетништва и прилика у овим секторима, посебно са акцентом на зелене и одрживе технологије,” изјавио је др Милан Ранђеловић, директор Научно-технолошког парка Ниш.

„Циљ овог водича је разумевање важности зелелених технологија и предности које оне доносе доносе са собом, подстичући мултидисциплинарност и интеракцију између различитих сектора, укључујући науку, технологију, инжењеринг и предузетништво. Ова интердисциплинарна сарадња отвара врата за иновативна решења која комбинују технологију, екологију и друштвену одговорност.” изјавио је Тадеј Курепа, програмски директор пројекта „Предузми идеју“.

Водич „Зелене, одрживе технологије ииИновације“ је бесплатан и доступан свима који желе допринети очувању животне средине и стварању одрживе будућности. Можете га преузети на ЛИНКУ.

Назад