Актуелности

15.08.2022.

Град Ниш у сарадњи са НТП Ниш припремио je програм подршке за суфинансирање иновација

Град Ниш, као регионални центар овог дела Србије, препознао је значај развоја иновационог екосистема и економије засноване на знању као своју кључну шансу и у сарадњи са Научно-технолошким парком Ниш припремио програм подршке суфинасирања иновација.

У оквиру програма подршке Град Ниш је определио пет милиона динара, у максималном износу од милион динара по кориснику за развој иновативне идеје, уз обавезу запошљавања незапослених лица.

Научно технолошки парк Ниш, који је за само две године пословања препознат као пример добре праксе у промоцији технолошког предузетништва и нових иновативних технолошких решења, пројеката и услуга настојаће да добитницима средстава обезбеди стручну и инфраструктурну подршку у процесу развоја сопствене иновативне идеје и бизниса.

Са својих 55 компанија чланова НТП Ниш представља иновативну заједницу која ће умрежавањем и кроз стручну и инфраструктурну подршку допринети остваривању циљева и позитивних резултата потенцијалних добитника средстава овог Јавног позива.

Пријаву на Јавни позив могу поднети стартап тимови од најмање два члана, као и микро привредна друштва која су регистрована и имају седиште на територији града Ниша, а у тренутку подношења пријаве послују мање од три године.

Трошкови који се финансирају су трошкови неопходни за развој иновација (доказ концепта и/или комерцијализација иновације) и то:

  • Трошкови зарада и/или трошкови накнада, укључујићи све припадајуће порезе и доприносе,
  • Трошкови у вези са набавком опреме и алата за потребе развоја – трошкови у вези са истраживањем тржишта,
  • Трошкови у вези са истраживањем и тестирањем,

док ће стручну подршку (саветовање у вези развоја пословног модела, правна и административна саветовања, обуке и тренинзи, заштита интелектуалне својине, припрема инвестиције, инфраструктурна подршка, менторски рад, видљивост и промоција), инфраструктурну подршку (канцеларијски простор, сале за састанке, презентације и видео конференције, заједнички coworking простор, приступ опреми) и/или виртуелно чланство бесплатно обезбедити Научно-технолошки парк Ниш.

Развојне активности које се могу спроводити у оквиру пројекта могу укључивати демонстрирање технологије, креирање прототипа, пилотирање, тестирање и валидацију нових или унапређених производа, процеса или услуга.

Град Ниш ће у сарадњи са Научно технолошким парком Ниш кроз овај програм суфинансирања иновација пружити подршку развоју иновативих делатности и нових иновативних високотехнолошких производа и услуга, процеса и стварање иновативних компанија заснованих на знању, повећању конкурентске способности привредних субјеката кроз финансирање иновативних тржишно орјентисаних пројеката, а самим тим ће на овај начин бити испуњени и сами циљеви доделе средстава.

Рок за пријаву је 10. септембар 2022. године,а све информацје, услове и образац пријаве заинтересовани могу пронаћи на сајту Канцеларије за локални и економски развој Града Ниша.

Назад