Актуелности

20.12.2022.

Фонд за иновациону делатност објавио је три Јавна позива за доделу бесповратних средстава

Фонд за иновациону делатност Републике Србије отворио је Јавне позиве да подржи креативност нових предузетника.

Ова државна организација, специјализована за пружање подршке иновационој делатности и подстицањем иновација, покренула је три програма децембра месеца ове године.

Три понуђена програма покренута су како би се подстакао развој идеје, научно-истраживачке делатности и развој првог прототипа.

 • ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРОГРАМ ПАМЕТНИ ПОЧЕТАК отворен је у циљу пружања подршке најперспективнијим тимовима у настојању да валидирају пословне идеје и демонстрирају корисност својих производа/услуга/технологија, кроз развој првог прототипа или минималног одрживог производа (МВП).Максимални износ финансирања који Фонд за иновациону делатност додељује по појединачном пројекту је до РСД 3.600.000,00 (оквирно ЕУР 30.000,00). Додатно, сви корисници Програма ће добити РСД 600.000,00 (оквирно ЕУР 5.000,00) додатних средстава која су опредељена за менторску подршку.
  Фонд ће размотрити финансирање пројеката из свих области науке и технологије и из било ког индустријског сектора.
  На конкурс се пријављује у електронској форми путем њиховог портала на линку.
  Рок за пријаву је до 28. фебруара 2023. године у 12 часова.
 • ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЉИВАЊЕ ИНОВАЦИОНИХ ВАУЧЕРА је подстицај намењен привредним друштвима за коришћење услуга које пружају научноистраживачке организације за развој нових производа и услуга у вези са процесом иновирања, са циљем трансфера знања и стварања дугорочних партнерстава између привредних друштава и научноистраживачких организација.
  Иновационим ваучером покрива се 60% укупних трошкова услуге коју пружа научноистраживачка организација, односно максимално 800.000 динара.
  Привредна друштва су у обавези да суфинансирају преостали износ укупних трошкова услуга.
  Намењен је микро, малим и средњим привредним друштвима у већинском приватном власништву, регистрованим у Србији.
  Рок за достављање пријава је од 15. децембра 2022. године до утрошка опредељених средстава.
  За пријаву је неопходно прво регистровати налог на овом линку.
 • ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРОГРАМ ТРАНСФЕРА ТЕХНОЛОГИЈЕ расписан је са циљем повећања потенцијала комерцијализације академских истраживања кроз блиску сарадњу са универзитетима, факултетима, истраживачким институтима и њиховим канцеларијама за трансфер технологије.
  Овај Програм подразумева финансијску подршку до 2.400.000,00 динара, што представља 100% средстава којима Фонд подржава финансирање одобреног пројекта.
  Рок за пријаву је од 15. децембра 2022. године до утрошка опредељених средстава.
  Пријаве се подносе на енглеском језику, у електронској форми, путем линка.

Информације о потребној документацији за пријављивање за ове програме подршке, доступне су на сајту Фонда за иновациону делатност.

Јавни позиви Фонда подстичу иновативно предузетништво и пружају шансу за унапређење технолошких и истраживачких капацитета наше земље.

Назад