Актуелности

03.04.2023.

Америчка компанија „Cisco“ отворила је истраживачко-развојни центар у НТП Ниш

Водећа светска компанија у области рачунарских мрежа, која трансформише начин на који се људи повезују, комуницирају и сарађују, Cisco, отворила је у петак, 31. марта 2023. године, истраживачко-развојни центар у Научно-технолошком парку Ниш.

„САД су партнер број један за републику Србију на пољу размена услуга што се тиче сектора информационих и комуникационих технологија, а за њима иду Велика Британија, Швајцарска и Немачка“, рекла је председница Владе Ана Брнабић на отварању.

Подаци о извозу у сектору информационих технологија из године у годину расту. Прошле године постигнут је рекордни извоз од 2,7 милијарди евра, а досадашњи подаци за ову годину делују још боље. Присуство Ciska-a, каже Брнабић, ће омогућити да наш извоз услуга у САД буде још значајнији.

Компанија Cisco присутна је у Србији и ту продаје своје услуге већ једну деценију и ово ширење је од изузетног значаја. Ново ширење ове америчке компаније подразумева запошљавање још 50 инжењера у нашој земљи.

Присуство мултинационалне компаније у НТП Ниш, која послује на завидном нивоу, посебно привилегија да се истраживачко-развојни центар отвори у нашем граду, отвара бројне могућности за Град Ниш.

Потпредседник компаније Cisko Одисејис Караламбус истакао је да ће уз помоћ производа ‘Silicon 1’ рутери брже и економичније радити: „Очекујемо да заокружимо хардверску целину и да ускоро установимо и лабораторију чиме ће наш рад у Србији бити заокружен и проширен“ навео је он.

Осим што ће млади инжењери добити могућност запослења, шанса да још многе америчке компаније отворе своје истраживачке центре у Србији и у Нишу постаје све вероватнија и реалнија.

Назад