Догађаји

Конференција: Неформално образовање – одговор на изазов раста ИТ индустрије

25.10.2022. 09:30ч Сала за конференције НТП Ниш

Научно – технолошки парк Ниш, Регионална привредна комора Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа Ниш, Seavus IT едукативни центар Level up – школа програмирања и дизајна и ИТ Центар Ниш организују конференцију Неформално образовање – одговор на изазов раста ИТ индустрије, у уторак 25.октобра 2022. године, од 9.30 сати, у Научно-технолошком парку Ниш.

Циљ конфренције је да окупи на једном месту представнике компанија, академске заједнице и познаваоце ИТ тржишта, са којима ћемо кроз панел дискусије сумирати тренутно стање на српској ИТ сцени и тржишту рада.

Како бисмо увидели тренутну потребу тржишта за ИТ струком организатори конференције осмислили су анкету, а стручне службе ПКС – регионалних привредних комора Ниша, Лесковца и Зајечара исту су и спровели у циљу бољег разумевања околности у којима послује ИТ индустрија на територији Југоисточне Србије.

Анкета коју смо спровели у припреми конференцијe, обухвата 117 ИТ компанија Региона Јужне и Источне Србије, а дала је следеће податке:

  • Од 117 испитаних ИТ компанија 71 послодавац има потребу за упошљавањем нових кадрова.
  • Највећи дефицит је на позицијама Web development, DevOps i Cloud Computing/AWS.
  • 6% компанија је задовољно или веома задовољно кадровима са неформалним образовањем.

Стална потреба на тржишту за ИТ кадровима и споведена анкета намећу питања:

  • Како до стручних кадрова?
  • Како задржати ИТ стручњаке у земљи?
  • Како побољшати неформално образовање у овој области?

У оквиру конференције, на напред постављена питања и недоумице покушаћемо да одговоримо кроз три теме/панела:

  • Стање и потребе ИТ сцене
  • Неформално образовање у функцији развоја ИТ каријере
  • Синергија ИТ компанија и едукативних центара – пројекција потреба великих компанија

Представници формалног и неформалног образовања сагледаће ситуацију на ИТ тржишту из свог угла, док ће представници ИТ сектора, компанија које примењују иновативне процесе у производњи, институција и организација које подстичу развој и пружају подршку стартаповима на почетку покретања свог пословања, дискутовати у ком правцу је пожељно развијати неформално образовање не би ли испунило све очекиване захтеве.

Главни фокус разговора биће на дефинисању модела заједничке сарадње како би се побољшао квалитет и правац неформалног образовања, повезивању ИТ компанија које би биле кључне у давању инструкција и инпута за његово унапређење, јер је неформално образовање подложно брзим променама програма и курикулума због прилагођавања тренутним потребама ИТ индустрије.

Улаз на конференцију је слободан, а намењен је ИТ компанијама, представницима неформалног и формалног образовања, HR агенцијама, као и свим заинтересованим садашњим и будућим појединцима, ангажованим у ИТ индустрији.

АГЕНДА

 

Назад