Актуелности

12.12.2022.

Проглашени су победници хакатона на затварању Зелене стартап школе

Јуче 11. децембра, хакатоном који је био предвиђен за сам финиш Зелене стартап школе завршен је први програм подршке који је покренуо Стартап центар Ниш у оквиру пројекта „Будући градови југоисточне Европе“, а који су спровели Научно-технолошки парк Ниш и Град Ниш. Прве три награде на хакатону додељене су тимовима који су осмислили најбоља идејна решења заснована на проблеме из области климатских промена и заштите животне средине, и иста презентовали пред трочланом комисијом.

Током претходних недељу дана, десет одабраних тимова, које је чинило 38 полазника, искусни предавачи су кроз седам модула, упознали са иновационим екосистемом, покретањем стартапа, бизнис моделима, али и како на најбољи начин представити своју идеју.

Прву награду од 3500 евра освојио је тим Pelletea за производњу пелета за грејање и простирке за животиње, при чијој се изради као сировина користи отпад који се добија приликом прераде ароматичног и лековитог биља, друга награда од 2500 евра припала је тиму Bifrost за предложено техничко решење које производи биоразградиви материјал од конопље који се може користити за производњу једнократне амбалаже, тањира и прибора за јело, док је трећа награда од 1500 евра припала тиму FlowerTower за вертикални систем за баштованство и компостирање који смањује губитак хранљивих материја и воде.

Победнички тим има могућност да буде награђен са додатних 7500 евра уколико развије и испоручи прототип до 23. децембра.

„Комисија је анализирала квалитет и потенцијале тимова и да ли задовољавају критеријуме да су идеје релевантне за сам позив и тему, колико је квалитетна презентација, каква је тимска динамика и да ли су идеје иновативне,“ рекао нам је Горан Младеновић, члан комисије.

„Себе називамо регионом са ‘инжењерским геном’, па су овакви програми подршке неопходни да идеје које имају инжењери буду реализоване и постану бизниси који нуде много радних места и доприносе читавој заједници,“ нагласио је Младеновић.

Зелена стартап школа је први програм подршке у нашем граду и региону, а велики одзив тимова, као и иновативна решења која су нам представили, показују да је важно да наставимо да пружамо могућности и подршку будућим предузетницима, што је НТП Ниш препознао и у будућности ће радити на развоју додатних програма подршке.

Назад