Актуелности

19.02.2024.

Положен камен темељац за изградњу новог објекта НТП Ниш

Постављањем камена темељца данас је и званично кренула изградња Фазе 2 Научно-технолошког парка Ниш који од данас улази у ново поглавље свог развоја.

Учешћем високих званичника на овом значајном догађају, укључујући председницу Владе Републике Србије Ану Брнабић, министарку науке, технолошког развоја и иновација Јелену Беговић, министра за јавна улагања Марка Благојевића, градоначелницу Ниша Драгану Сотировски и регионалног директора ЕБРД-а за Западни Балкан Матеа Колађелија, истиче се важност овог пројекта за локалну и националну економију и развој.

„Фаза 2 Научно-технолошког парка Ниш изузетно је важан пројекат за будућност целе Србије, не само Ниша. Сањамо велике снове које смо представили у оквиру програма Скок у будућност – Србија 2027. Овај пројекат заузима изузетно важно место. У додатну фазу ћемо уложити преко 25 милиона евра. Задатак нам је да завршимо радове до краја октобра 2025. године“, истакла је премијерка.

Овом приликом представљена је презентација развојних планова Научно-технолошког парка Ниш, али и дат осврт на досадашње постигнуте резултате који су нас довели до овог момента за мање од три године рада. Директор Научно-технолошког парка Ниш, др Милан Ранђеловић указао је на то да ће се изградњом новог објекта, кроз реализацију инвестиције од скоро 25 милиона евра, утростручити капацитети на чак 30 хиљада квадрата – од чега око 15.000 канцеларијског и лабораторијског простора. Самим тим, стећи ће се услови да у НТП Ниш послује 80 компанија са више од 1000 запослених у парку.

Повећањем капацитета Научно-технолошког парка Ниш допринеће се даљем развоју иновационог екосистема у региону, привлачењу инвестиција, отварању развојних центара великих технолошких компанија и стварању нових радних места у области високих технологија. Такође, ово представља значајан корак ка унапређењу научно-технолошке сарадње на међународном нивоу, с обзиром на учешће ЕБРД-а и подршку коју ова институција пружа пројектима у региону.

 

 

Назад