Актуелности

22.03.2022.

Отворен Јавни позив стартап компанијама за коришћење Националне платформе за вештачку интелигенцију

У складу са циљевима и мерама Стратегије развоја вештачке интелигенције у Републици Србији, за период 2020-2025. године, Влада Републике Србије обезбедила је Националну платформу за вештачку интелигенцију (АИ платформа). 

Прва Национална платформа за вештачку интелигенцију у Државном дата центру у Крагујевцу представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, рачунарске густине од 5 пета ФЛОПС-а, произвођача NVIDIA спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу (ИТЕ) потписала је споразуме о коришћењу прве Националне платформе за вештачку интелигенцију (АИ платформа) са Научно-технолошким парком Београд, Научно-технолошким парком Чачак, Научно-технолошким парком Нови Сад и Научно-технолошким парком Ниш циљу подршке рада паркова на имплементацији, унапређењу и ширењу вештачке интелигенције у Републици Србији, подршке научно-истраживачком раду у области вештачке интелигенције, као и осигурању примене вештачке интелигенције у индустрији Републике Србије.

На основу споразума, ИТЕ обезбеђује и додељује научно-технолошким парковима ресурсе на АИ платформи, уз могућност да научно-технолошки паркови те ресурсе деле и са стартаповима који су њихови чланови.

Упитник за стартапове

Информације и питања у вези са Јавним позивом се могу добити слањем упита на имејл адресу: platforma_ai@ite.gov.rs  

Назад