Актуелности

12.05.2023.

Музеј Индустријске и технолошке баштине и ове године је део манифстације Музеји за 10

Према ICOM-у (Међународни савет музеја), музеји имају моћ да трансформишу свет око нас, јер су фантастична места нових открића која нас уче о прошлости и инспиришу нове идеје.

Европска Ноћ музеја је културна манифестација која подразумева сарадњу музеја и других установа. Све културне институције тада су отворене за посетиоце до касно у ноћ, са идејом да им се на тај начин музеји и њихове поставке приближе и учине доступнијим.

Заједно са Међународним даном музеја, који се обележава 18. маја, Ноћ музеја се одржава у склопу Националне недеље музеја.

Манифестација Музеји за 10 представља националну музејску иницијативу, највећу до сада на територији Србије и јединствену у европском културном простору, коју координира Национални комитет ICOM Србија. Манифестација је осмишљена с идејом ближе сарадње и заједничког наступа музеја у Србији, а у циљу чвршће повезаности с локалном заједницом, што уједно резултира интензивнијом интеракцијом са публиком и већом посетом.

Овогодишња тема манифестације је „Музеји, одрживост и благостање“. Како је одрживост постала глобални приоритет, због борбе против глобалног загревања и климатских промена са којима се сусрећемо, Недеља музеја скренуће пажњу на ова важна питања.

Врата Музеја Индустријске и технолошке баштине биће отворена за посетиоце од 7.30 до 18.30 часова у оквиру манифестације Музеји за 10.

Назад