Актуелности

06.12.2023.

Иновациони форум Италије и Србије: Научно-технолошки парк Ниш потписао нови Меморандум о разумевању

У организацији Привредне коморе Србије одржан је дводневни форум под називом “Склапање послова ради иновација” који су јуче у Београду отворили амбасадор Италије Њ.Е. Лука Гори, председник Владе регије Ломбардија Атилио Фонтана и министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

На форуму потписан је меморандум између Area Science технолошког парка у Трсту и четири Научно-технолошка парка – Ниш, Београд, Нови Сад и Чачак, споразум између Arexpo S.p.A  и Научно-технолошког парка Нови Сад, као и Insburia Универзитета и Универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу.
Циљ форума је јачање сарадње Италије и Србије у области иновација, кроз повезивање италијанских и српских компанија, стартапова, инкубатора, акцелератора, али и академске заједнице две земље, а области којима се Форум бавио је агротехнологија, примена вештачке интелигенције у индустријским процесима, зелена транзиција, паметни градови и одржива мобилност.

“Данашњи мемораднуми су одлична прилика да наставимо да заједно сарађујемо и размењујемо искуства “, речи су председника Ломбардије Атилиа Фонтане, говорећи о научно-истраживачкој сарадњи двеју земаља.

Он је нагласио значај блиске везе између привреде и научне заједнице, истакавши да је форум значајна платформа за развој нових пројеката и иницијатива које могу значајно допринети напретку обе земље.

У свом обраћању, министарка Јелена Беговић истакла је да је овај догађај показатељ дубоког интереса и посвећености обе земље према иновацијама и развоју. Она је подвукла важност оваквих међународних сарадњи, које не само да спајају институције и компаније, већ и обезбеђују виталну средину за размену знања и идеја.

Форум “Склапање послова ради иновација” такође је укључио стручне сесије фокусирајући се на кључне изазове и могућности у областима као што су дигитализација, биотехнологија и обновљиви извори енергије. Учесници су имали прилику да чују искуства лидера у индустрији, као и да се упознају са најновијим трендовима и истраживањима у овим областима.

Закључивши форум, организатори су изразили задовољство високим нивоом интересовања и активног учешћа учесника, што је допринело успеху догађаја и поставило темељ за будуће сарадње и пројекте између Италије и Србије.

Назад