Актуелности

06.03.2023.

Град Ниш проглашен је за један од четири најисплативија европска града за инвестирање

Сваке године fDi Intelligence анализира и рангира европске градове и регионе будућности, а на овогодишњим листама, објављеним фебруара месеца, и нишки регион и Ниш нашли су своје место.

Директне стране инвестиције (foreign direct investment – FDI) су улагања у облику контролног власништва у предузећу, некретнинама или производним средствима као што су фабрике у једној земљи од стране ентитета са седиштем у другој земљи. Ово је један од најважнијих критеријума којим fDi Intelligence упоређује градове и регионе будућности.

Године 2023. анализирано је чак 370 европских градова подељених према броју становника у пет група – јако велики, велики, средњи, мали и микро градови – као и 148 европских региона подељених у три групе – велики, средњи и мали региони. Сви градови и региони рангирани су према учинку у пет поткатегорија: економски потенцијал, погодност за предузетништво, повезаност, људски капитал и начин живота, и исплативост.

Град Ниш налази се у категорији малих градова, који имају од 100.000 до 350.000 становника. Према критеријуму исплативости улагања и Директних страних инвестиција (FDI), Ниш је заузео четврто место на листи, а испред њега су још и Русе и Бургас, бугарски градови, али и Крагујевац. То значи да Република Србија на овој листи заузима друго и четврто место на топ 5 листи малих градова будућности у којима се највише исплати улагање.

Према критеријуму стратегије за привлачење страних инвеститора, нишки регион налази се на осмом месту листе. Овај регион спада у категорију малих региона Европе, са мање од 1,5 милиона становника. На листи која рангира регионе према стратегији за привлачење инвеститора наш регион нашао се испред Upper Austria региона, а на вишим позицијама рангирани су региони из Ирске, Швајцарске, Немачке, Литваније, Бугарски и Босне и Херцеговине.

Активности које се предузимају у контексту предузетништва и научно-технолошког развоја, као на републичком нивоу, тако и на нивоу НТП Ниш, могућност да се Ниш и наш регион у будућности рангирају на још бољим позицијама постаје све вероватнија.

Назад